Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 mar 2012 - Anul XVII, nr. 56 (4961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medic: Majoritatea celor care au comis crime au avut discernământ

Majoritatea celor care au comis crime au avut discernământ, patologia psihiatrică nefiind cauza acestor atrocităţi, de aceea trebuie respinsă ideea că orice individ care a avut vreo tangenţă cu serviciile psihiatrice este pasibil să facă o crimă, a declarat miercuri medicul psihiatru Rodica Năstase.

Preşedinte executiv al Fundaţiei Delphy pentru apărarea drepturilor pacientului psihic, doctor Rodica Năstase, susţine că valul de violenţe extreme din ultimul timp aduce în discuţie din ce în ce mai des patologia psihiatrică drept posibilă cauză a crimelor "în cascadă".

"În acest context, trebuie să spun că din numărul total de persoane care săvârşesc crime, majoritatea au discernământ, patologia psihiatrică nefiind cauza acestor atrocităţi. Nu trebuie înţeles că orice individ care a avut vreo tangenţă cu serviciile psihiatrice este pasibil să facă o crimă. De exemplu, un om care a făcut un tratament psihiatric pentru un atac de panică sau o fobie, sau o depresie şi care la un moment dat face o crimă, nu înseamnă că a făcut crima din cauza tulburarilor mai sus-menţionate sau din cauza tratamentului administrat", a spus medicul psihiatru Rodica Năstase.

Ea a precizat că nu există vreun tratament psihiatric care să "te facă criminal".

"Nu acelaşi lucru se poate spune despre suicid, care este mai frecvent la bolnavii psihici decât la populaţia generală. Bolnavul psihic îşi face rău mai degrabă lui însuşi decât celor din jur. Homicidul nu este apanajul domeniului psihiatric", a mai spus preşedintele executiv al Fundaţiei Delphy.

Potrivit medicului, oricine poate să ceară parerea unui specialist psiholog, care să facă profilul psihologic al unui criminal.

"În orice caz, nici un psihiatru nu poate pune un diagnostic bazându-se doar pe informaţiile obţinute de la televizor sau din ziare. Stabilirea unui diagnostic psihiatric este un proces complex care se realizează întotdeauna examinând pacientul şi ţinând cont de o baterie de teste şi examene laborioase, de multe ori chiar cu colaborarea unor echipe interdisciplinare. Considerăm că psihiatrizarea cazurilor recente nu face decât să stigmatizeze încă o dată pacientul psihic şi să-l transforme în faţa opiniei publice într-un potenţial criminal. Protestăm în faţa acestei atitudini, pe care o considerăm nedreaptă, nereală, neştiinţifică şi contrară legislaţiei care apără drepturile pacientului psihic, precum drepturile oricărui alt tip de pacient sau a oricărui individ", a mai spus medicul psihiatru Rodica Năstase.

Gheorghe Vlădan a împuşcat mortal două persoane şi a rănit alte şase într-un atac armat care a avut loc luni la coaforul din zona Dorobanţi unde lucra soţia lui, cu care era în proces de divorţ.

Anchetatorii au solicitat efectuarea unei expertize psihiatrice în cazul lui Vlădan.

Procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Valentin Şelaru, a declarat că organele de urmărire penală nu au avut nicio îndoială asupra discernământului faptelor comise de Gheorghe Vlădan, dar au solicitat efectuarea expertizei psihiatrice întrucât aşa prevede legea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medic: Majoritatea celor care au comis crime au avut discernământ.
 Vizualizări articol: 390 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medic: Majoritatea celor care au comis crime au avut discernământ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei