Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 feb 2012 - Anul XVII, nr. 36 (4941)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oana Badea: Trebuie impus un cod de etică în învăţământ

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea a declarat, luni, la Alba Iulia, că trebuie impus un cod de etică în sistemul de învăţământ, deoarece acesta ar putea duce la "o transformare atitudinală" la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a afirmat, într-o conferinţă de presă, că dezbaterile publice recente au adus în atenţie criza de moralitate pe care o parcurge societatea, astfel că se impune întoarcerea la valorile autentice şi respectarea unor reguli de moralitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Astăzi mai mult ca oricând ceea ce în mass-media apare ca fiind o problemă a corpului profesoral trebuie să ridice multe, multe semne de întrebare. Este clar, odată ce apare un cod de etică, odată ce societatea propune un profil pentru cel care alege o carieră didactică, este foarte greu să scapi de o anumită caracterizare pe care ţi-ar putea-o face o comisie judeţeană de etică. Este decisiv să se impună acest cod de etică pentru că, dincolo de toate, s-ar produce o transformare atitudinală la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ”, a spus Oana Badea.

Aceasta a anunţat că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a înfiinţat Consiliul Naţional de Etică din învăţământul preuniversitar, structură care s-a întâlnit, luni, în premieră la Alba Iulia.

Potrivit Oanei Badea, până acum în învăţământul preuniversitar nu a existat niciodată un consiliu de etică şi un cod de etică, astfel încât iniţiativa ministerului este o premieră pentru învăţământ.

Potrivit sursei citate, Consiliul Naţional de Etică va avea structuri în fiecare judeţ şi va veghea la aplicarea normelor de conduită morală şi profesională ce privesc actorii din sistemul de învăţământ preuniversitar, iar una dintre priorităţile viitoare este "creionarea" unui cod de etică pentru personalul din învăţământ.

Consiliului Naţional de Etică este o iniţiativă a Ministerului Educaţiei implementată cu ajutorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.

Directorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, Alexandru Cumpănaşu, a declarat, la rândul său, că noul consiliul va fi organismul prin care va fi pus în aplicare codul de etică.

"Ceea ce ne-am propus de la început a fost de a da un instrument atât sistemului de învăţământ, cât şi familiei şi societăţii civile prin care să aducă în spaţiul public posibilele abuzuri sau posibilele încălcări ale normelor de conduită ale personalului din sistemul de învăţământ”, a spus Cumpănaşu.

Potrivit acestuia, unii dintre profesori nu numai că sunt slab pregătiţi, dar au şi un comportament în unitatea de învăţământ, în raport cu elevii, cu colegii lor sau cu familia fie indecent, fie de altă natură, iar aceste aspecte vor putea fi analizate de Consiliul Naţional de Etică.

"Aceste aspecte au nevoie de un organism care să le poată analiza şi apoi să poată comunica transparent societăţii concluzia şi sancţiunile pe care le aplică. În acest moment este foarte greu ca un profesor să fie evaluat în funcţie de comportamentul său. El este evaluat mai degrabă după criterii cantitative, precum orele pe care le-a predat, dacă s-a prezentat la timp, şi mai puţin în funcţie de comportamentul din timpul orelor, de pe holuri, de relaţia cu elevii", a conchis Cumpănaşu.

Consiliul Naţional de Etică s-a întrunit la Alba Iulia, aceasta fiind prima întâlnire a structurii nou înfiinţate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oana Badea: Trebuie impus un cod de etică în învăţământ.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Oana Badea: Trebuie impus un cod de etică în învăţământ5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei