Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 feb 2012 - Anul XVII, nr. 28 (4933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

USL: Guvernul trebuie să demisioneze de îndată, după cum a tratat problema amânării alegerilor

USL susţine că decizia Curţii Constituţionale în cazul legii care prevedea comasarea alegerilor ar trebui "să consfinţească finalul de mandat" al actualului Guvern, "singurul care a încercat în mod direct, folosind pârghiile instituţionale de care dispune, să fugă de votul cetăţenilor".
Într-un comunicat transmis, USL salută "revenirea la normalitate" a procesului electoral, odată cu publicarea de către Curtea Constituţională a motivaţiei deciziei în problema comasării alegerilor, care interzice amânarea alegerilor locale.
"Amânarea alegerilor locale ar fi fost un proces nedemocratic şi neconstituţional, iar Curtea Constituţională a consfinţit acest fapt prin decizia sa", consideră USL.
Potrivit sursei citate, hotărârea CC este "singura decizie normală care putea fi luată", ţinând cont de prevederile legale şi constituţionale.
USL consideră că actualul Guvern trebuie să demisioneze "de îndată", ca urmare a modului în care a tratat problema amânării alegerilor, se mai arată în comunicat.
"USL a susţinut de la bun început faptul că prelungirea mandatelor aleşilor locali nu se poate face decât cu încălcarea Constituţiei. În ciuda tuturor evidenţelor şi a semnalelor venite din partea societăţii civile, a mass-media şi a partidelor de opoziţie, cu privire la caracterul nedemocratic şi neconstituţional al amânării alegerilor locale, puterea a ales să meargă mai departe, de o manieră absolut sfidătoare pentru opinia publică. USL a precizat încă de la început că argumentul economisirii fondurilor publice, invocat de Guvern, nu poate fi folosit atunci când vine vorba de procese democratice de legitimare a regimului politic. De asemenea, USL a atras atenţia în repetate rânduri că suprapunerea a două procese electorale distincte, ce presupune exprimarea opţiunii pe şase buletine de vot, va bulversa electoratul şi va complica procedura de vot. Acum, Curtea Constituţională confirmă validitatea tuturor acestor semnale transmise de opoziţie", menţionează sursa citată.
Potrivit comunicatului, USL speră că, prin publicarea acestei motivaţii, "se face un pas major către organizarea unui proces electoral corect, al cărui deznodământ să reflecte voinţa populară".
"În această lună, oamenii au protestat în stradă pentru respectarea drepturilor lor democratice, iar măsura amânării alegerilor ar fi fost menită să limiteze exercitarea acestor drepturi de către români", mai spun reprezentanţii USL.
Curtea Constituţională a publicat, vineri, motivarea deciziei luate în 25 ianuarie privind neconstituţionalitatea legii comasării alegerilor locale cu cele parlamentare.
USL sesizase Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ.
Comasarea alegerilor locale şi parlamentare ar putea crea dificultăţi privind exercitarea dreptului de vot, care în final duc la restrângerea acestui drept, complexitatea şi durata operaţiunilor putând afecta procesul de vot, afirmă CC în motivarea deciziei privind neconstituţionalitatea legii.
De asemenea, CC precizează că organizarea alegerilor locale şi parlamentare la aceeaşi dată determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de articolul 37 din Constituţie.
Prelungirea mandatelor aleşilor locali cu aproximativ şase luni nu se încadrează în situaţiile strict şi limitativ prevăzute de Constituţie şi Legea 215/2001 şi încalcă principiul periodicităţii alegerilor, iar redimensionarea mandatelor încalcă principiul neretroactivităţii legii, a mai stabilit CC.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USL: Guvernul trebuie să demisioneze de îndată, după cum a tratat problema amânării alegerilor.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
USL: Guvernul trebuie să demisioneze de îndată, după cum a tratat problema amânării alegerilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei