Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 feb 2012 - Anul XVII, nr. 28 (4933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medic: Bugetul pentru oncologie a scăzut cu 30%, bolnavii dau pe medicamente minimum 138 lei lunar

Bugetul pentru oncologie a scăzut cu 30 la sută, iar mulţi bolnavi plătesc lunar minimum 138 de lei, fiind însă şi persoane care au dat şi 3.047 lei pentru tratamente, a declarat medicul dr. Florin Băcanu, de la Spitalul "Sf. Maria" din Bucureşti.
"Programul de cancer este subfinanaţat. Bugetul a scăzut cu 30 - 40 la sută. Accesul la tratamentul injectabil a fost restricţionat, iar medicamentele ieftine şi bune nu se mai găsesc, deşi suntem în UE, fără ca autorităţile să sancţioneze firmele care au contract să aducă aceste produse. Medicii tineri pleacă din ţară. Din păcate foarte puţini bolnavi au acces la terapia inovatoare", a mai spus medicul, la conferinţa organizată cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului".

 

Există factori de risc evitabili

Medicul a subliniat că, deşi cancerul este o boală silenţioasă, iar celula canceroasă "extrem de parşivă", există factori de risc evitabili.
"Femeile care se îndepărtează de normal, adică acelea care nu fac copii sau care amână naşterea după vârsta de 40 de ani, care nu alăptează, cele care nu fac mişcare şi duc o viaţă sedentară, care consumă mai multe alimente grase şi mai puţine legume şi fructe au risc crescut cu până la 30 la sută de a face cancer de sân", a mai spus medicul Băcanu.
Potrivit doctorului, cancerul la sân poate fi curabil, dacă este tratat şi diagnosticat la timp.

 

Dietă sănătoasă asociată cu un mod de viaţă activ

"Fiecare femeie trebuie să fie foarte atentă la toate modificările ce se produc la nivelul sânilor şi să se prezinte la medic de îndată ce observă apariţia unui nodul. De asemenea, este importantă o dietă sănătoasă asociată cu un mod de viaţă activ, care presupune exerciţiu fizic zilnic, controlul greutăţii corporale, precum şi limitarea consumului de alcool şi tutun", a mai spus Băcanu
La rândul lui, medicul Mircea Dediu de la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti a spus că, la nivel mondial, cancerul de plămân este cea mai frecventă formă de cancer cu incidenţă maximă la bărbaţi şi pe locul doi la femei, după cancerul mamar.
"Este important ca oamenii să fie informaţi cu privire la această boală, să ştie care sunt semnele şi simptomele şi să se prezinte la medic atunci când apar acestea.", a menţionat medicul Dediu.

 

Doar trei pacienţi din 30 au acces la terapiile specifice cancerului de plămân

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a precizat că din cauza lipsei fondurilor, doar 3 pacienţi din 30 au acces la terapiile specifice cancerului de plămân.
"Dar nu putem vorbi doar de cancerul pulmonar pentru că există multe forme ale maladiei. Este vorba despre cancerul pulmonar, de sân, colorectal, de pancreas, gastric, renal, ovarian, leucemia limfocitară cronică, limfomul non-Hodgin şi melanomul", a mai spus preşedintele FABC.
Acesta a criticat lipsa de implicare a autorităţilor pentru susţinerea programului, lipsa unui registru naţional pentru bolnavii cu cancer dar şi lista de aşteptare de peste 10.000 de oameni pentru terapii noi.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România vrea să atragă atenţia asupra acestei maladii şi asupra măsurilor de prevenire şi diagnosticare ale bolii, care poate fi tratată şi învinsă, dacă este descoperită la timp, dar totodată continuă presiunile asupra autorităţilor pentru finanţarea corespunzătoare a programului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medic: Bugetul pentru oncologie a scăzut cu 30%, bolnavii dau pe medicamente minimum 138 lei lunar.
 Vizualizări articol: 655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medic: Bugetul pentru oncologie a scăzut cu 30%, bolnavii dau pe medicamente minimum 138 lei lunar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei