Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 feb 2012 - Anul XVII, nr. 26 (4931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comentariu

Greva pe sărite, protest echivoc cu foloase practice

Din prima zi a vieţii sale, greva parlamentară marca PNL-PSD-PC s-a botezat banal protest. De fapt, în absenţa unor precedente locale (a fost ceva în timpul lui Văcăroiu, dar nu a ţinut) sau externe consacrate, cele trei partide au inventat un hibrid, greva pe sărite.
Aleşii opoziţiei vor elimina şedinţele în plen, în comisii şi ale conducerilor Camerelor din meniul zilnic şi vor "mânca" doar pe alese, la masa moţiunii de cenzură, a alegerilor anticipate, a contestărilor la Curtea Constituţională, a tratatelor internaţionale importante, plus cu un desert de deplasări externe alese pe sprânceană. De asemenea, îşi păstrează infrastructura şi banii. Pe care s-au jurat că îi vor dona pentru cauze bune. Este ca o legare cu cătuşe căptuşite şi cu cheia păstrată la îndemână.
Opoziţiei i-a lipsit curajul (cu mare doză de iraţional) de a recurge la un protest inedit, total (măcar simbolic, de câteva zile) şi a ales, pământean, o acţiune călduţă, fără riscuri, din care să tragă foloase. O situaţie de "şi cu slănina în pod, şi cu buzele unse". A lăsat coaliţia să joace de una singură, pe un teren în care, oricum, nu avea cum să câştige. Sau să i se permită să câştige. Este şi o recunoaştere oficială a neputinţei. Va merge să joace, în deplasare, în colegii, unde va pregăti voios şi energic campaniile electorale. Şi se va întoarce la frecventarea "centrului" doar în starea de "punct ochit, punct lovit".
Partidele puterii rămân să se legene în rutina sigură a unei maşinării de vot fără de surprize şi doar unele diferende (poate) cu UDMR, dar care nu ar schimba în final ecuaţia votului, ar putea aduce perturbări. Poate vor mai prinde voci "contra" unii din UNPR sau de la minorităţi.
O situaţie de scurt-circuit este însă la Senat, unde PDL a pierdut doi senatori şi unde cvorumul de şedinţă atârnă de un fir de păr. Aici PDL trebuie să se opintească din greu să-şi recupereze "pierduţii", dar şi să impună o disciplină de fier a prezenţei, ceea ce înseamnă că miniştrii - senatori trebuie să bată în fiecare zi drumul la Senat. Îl vedeţi în fiecare zi pe Cristian Diaconescu la Senat?
Astfel, unul dintre efectele ironice ale grevei pe sărite este că Parlamentul, de nevoie, ar putea ajunge un bastion al stricteţii în folosul naţiei. Pe Vasile Blaga îl aşteaptă zile grele, căci va trebui să facă şi "poliţie", şi diplomaţie. Chiar şi la Cameră, unde situaţia este mult mai lejeră, deputaţii PDL stau sub tăişul sancţiunilor, de care unii însă nu prea par să se sinchisească.
Protestul echivoc al opoziţiei, lipsit pe alocuri de moralitate (Cum se numeşte cel care beneficiază de facilităţile statutului când trage chiulul?) îi aduce foloase pragmatice, pentru că, şi în căruţă, şi în teleguţă îşi pot vedea harnic de interesele electorale arzătoare. Lui PDL&comp., lăsate în offside, le rămâne doar să sufle a pagubă în flacăra parlamentarismului (pentru întreţinere).
Ideea de parlamentarism nu are de câştigat de pe urma nici unora. Să o animi cu cântece de sirenă în ceasul al 25 lea e curată amăgire.
Indira Crasnea, indira@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greva pe sărite, protest echivoc cu foloase practice.
 Vizualizări articol: 377 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Greva pe sărite, protest echivoc cu foloase practice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei