Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 ian 2012 - Anul XVII, nr. 17 (4922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Închisorile secrete ale CIA şi situaţia romilor din România, menţionate în raportul HRW pe 2011

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) menţionează în raportul său anual privind drepturile omului, publicat duminică, "dovezi" care au dus la localizarea unui fost centru de detenţie secret al CIA în Bucureşti, precum şi situaţia romilor din România, pe care o consideră îngrijorătoare.
Raportul pe 2011 menţionează că stabilirea responsabilităţilor pentru complicitatea unor state ale Uniunii Europene cu SUA la tortură şi detenţii secrete, în programele CIA privind zborurile de extrădare şi închisorile secrete, este în continuare evazivă. În ianuarie, procurorul general al Lituaniei a oprit investigaţia privind existenţa unor închisori secrete ale CIA în această ţară, la un an după ce începuse, iar progresele sunt slabe într-o investigaţie similară din Polonia, afirmă HRW.
Autorităţile române au dat dezminţiri repetate în pofida dovezilor care au identificat locul unui fost centru de detenţie secret al CIA în Bucureşti, subliniază organizaţia. Un tribunal german a respins un dosar împotriva Guvernului de la Berlin pentru eşecul de a cere extrădarea cetăţenilor americani care ar fi fost implicaţi în transferul secret al unui cetăţean german în Afganistan, în 2004.
În septembrie, comisarul pentru drepturile omului al Consililui Europei, Thomas Hammarberg, a criticat faptul că nici până în prezent România, Polonia şi Lituania nu au stabilit responsabilităţile. Într-o rezoluţie adoptată în octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi-a exprimat îngrijorarea privind folosirea doctrinei secretului de stat pentru a submina sau împiedica un control parlamentar adecvat asupra serviciilor de informaţii şi investigaţiile pe tema unor acte ilegale, se mai arată în raport.
În ceea ce priveşte situaţia romilor care migrează din estul spre vestul Europei şi politicile pe această temă, aceasta se aseamănă cu situaţia musulmanilor, temerile legate de terorism fiind înlocuite de cele privind infracţionalitatea, iar cele culturale fiind înlocuite de raţiuni economice. Impactul acestor temeri este exemplificat de expulzarea romilor est-europeni din Italia şi Franţa, în timp ce evacuările forţate reprezintă o politică extinsă la nivelul întregii Uniuni Europene, notează HRW.
Situaţia este îngrijorătoare în Ungaria, România, Bulgaria, Cehia şi Slovacia, apreciază raportul, care menţionează atacuri violente şi retorica antiromi, precum şi progrese reduse în vederea încetării segregaţiei în şcoli şi spaţii locative, în pofida fondurilor europene în valoare de milioane de euro şi a deciziilor CEDO în acest sens.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Închisorile secrete ale CIA şi situaţia romilor din România, menţionate în raportul HRW pe 2011.
 Vizualizări articol: 450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Închisorile secrete ale CIA şi situaţia romilor din România, menţionate în raportul HRW pe 20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei