Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 ian 2012 - Anul XVII, nr. 7 (4912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România condamnată din nou de CEDO pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei

România a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cauza Roşioru împotriva României, pentru violarea de către Poliţie a dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante.

CEDO s-a pronunţat în cauza Roşioru împotriva României şi a constatat violarea dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante (articolul 3 din Convenţia europeană), atât sub aspect material cât şi procedural, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de APADOR - CH.

"În ianuarie 2000, reclamantul a fost victima agresiunii din parte unor poliţişti din subunitatea de intervenţie rapidă, în timp ce se afla într-un bar. La vederea unui grup de şase - şapte poliţişti «mascaţi» a întrebat în glumă: «ce-i cu teroriştii ăştia aici?». Drept răspuns, aceştia l-au trântit pe jos, i-au pus cătuşele şi l-au lovit în mod sălbatic cu bastoanele şi picioarele, apoi l-au urcat în dubă şi l-au dus la poliţie, fiind lovit în continuare pe tot traseul. Din cauza acestui tratament reclamantul a fost internat cu diagnosticul «traumatism toraco-abdominal; echimoze întinse fesa şi coapsa stângă; traumatism cranio-facial; contuzii mâini bilateral», iar ulterior a fost diagnosticat cu «tulburare depresivă ca urmare a unei agresiuni fizice»", se precizează în comunicat.

În procedura din faţa CEDO Guvernul a argumentat că leziunile de pe corpul reclamantului au caracter accidental şi sunt inerente oricărui proces de imobilizare.

Curtea Europeană a apreciat că această apărare nu este convingătoare şi credibilă şi nu poate să justifice forţa excesivă utilizată de poliţişti. În concluzie, a constatat că reclamantul a fost supus unui tratament degradant şi inuman de către agenţii statului.

Curtea Europeană a constatat şi încălcarea articolului 3 din Convenţia europeană, sub aspect procedural, datorită faptului că ancheta autorităţilor române cu privire la tratamentul la care a fost supus reclamantul a fost ineficientă.

"Cercetările au durat în total opt ani, după care s-au finalizat cu clasare pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale a poliţiştilor. Reclamantul s-a adresat în două rânduri instanţelor naţionale împotriva soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale împotriva poliţiştilor, iar acestea i-au dat dreptate, apreciind cercetările drept incomplete. Cu toate acestea parchetul nu a remediat deficienţele anchetei", se mai arată în comunicat.

Reclamantul a fost susţinut în demersurile sale în faţa Curţii Europene de APADOR-CH, care reaminteşte că în cazul unor acuzaţii de rele tratamente din partea agenţilor statului, autorităţile au obligaţia de a efectua cu celeritate o anchetă amănunţitã, aptă să ducă la tragerea la răspundere a celor vinovaţi, lipsa acesteia ducând la o stare de impunitate pentru organele de ordine publică, care duce la perpetuarea unor comportamente abuzive şi care afectează încrederea publicului în domnia legii.

"Această stare de fapt a fost constatată repetat de către Curtea europeană, care numai în anul 2011 a condamnat România în 12 cazuri pentru încălcarea articolului 3 sub aspect material şi/sau procedural", precizează APADOR-CH.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România condamnată din nou de CEDO pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
România condamnată din nou de CEDO pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   BRAVO BANDITILOR SI INFRACTORILOR trimis de
(11 ian 2012, 15:01:55
CE ROST MAI ARE POLITIA IN TARA ASTA? DACA ATINGI UN NENOROCIT DE VIOLATOR,PEDOFIL,INFRACTOR,ETC ESTE VINOVATA POLITIA.VEDEM CU TOTII CUM SE ELIBEREAZA MARII CAPI INTERLOPI PTR BUNA PURTARE,CUM O CRIMINALA INFECTA SI NENOROCITA ESTE LASATA SA SE REGULEZE IN CELULA CU ACORDUL LEGISLATIEI,CUM UN PEDOFIL ESTE LASAT SA SI SUSTINA LUCRAREA DE DOCRORAT SI CUM MARII MOGULI CARE AU DELAPIDAT FONDURI FARA JENA RAD PE SUB MUSTATI,CUM CRIMINALII DIN ACCIDENTELE RUTIERE SUN LASATI IN LIBERTATE CA AU SPATE SI LISTA CONTINUA..FRUMOS A AJUNS TARA ASTA.PENTRU CE SA PLATEASCA POLITIA ROMANA? PENTRUCA SI AU FACUT DATORIA?STIE CINEVA CE MUNCA DUCE UN OFITER DE POLITIE LA DOSARELE PE CARE LE ARE CU MIILE? LA CE SALARIU DE RAHAT AU LUNAR SI TOT POLITIA ESTE VINOVATA DE CEDO.HAI CA I TARE.BRAVO.SA VINA HAIMANALELE LA PUTERE SI PENTRU ACEL MITING DAT IN FATAGUVERNULUI BASESCU NU IARTA POLITIA. SA SPERAM CA NU VA MAI FI LA GUVERNARE PDL UL.DOAMNE AJUTA. VIVA POLITIA ROAMANA.DA TI CU JEGURILE DE PAMANT.
2.   Sotie de politist :D:D:D trimis de
(11 ian 2012, 16:39:26
cocoana cu tot respectul dumneata bati campii rau.....eu am fost insotit la politie cand aveam 16 ani si drumul cu ¨duba¨ nu e chiar prietenos....in calitate de sotie de militian probabil va inteleg frustrarea dar trebuie sa recunoastem ca in romania 85% din politia romana ar trebui sa se numeasca militie...cu privire la cazul de fata nu vad fmotivul pentru care a fost batut.....pentru ce ?pentru ca niste repetenti de militieni nu au inteles o gluma....si ca veni vorba de glume raman la concluzia ca 85 % din lucratorii politiei romane sunt niste glume de militieni
3.   Bravo carlos1923! trimis de
(11 ian 2012, 20:16:22
bine ai zis carlos... militienii astia sunt niste jigodii imputite care se cred dumnezei.. doamne fereste sa le spui ceva chiar si in gluma ca vai de mine, le-ai ranit orgoliul... javre penale ce sunt ei.. bine, in cazul de fata, nu poti sti sigur daca cetateanul ala a zis numai atat.. ca si taranoi sunt multi...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei