Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 dec 2011 - Anul XVI, nr. 296 (4894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PE vrea informaţii precise, nu înşelătoare, pe sticlele de sucuri de fructe şi nectaruri

Producătorii de sucuri de fructe şi nectaruri nu vor mai putea vinde în statele UE dacă etichetele conţin informaţii înşelătoare, după ce Parlamentul European (PE) a adoptat, miercuri, cu o largă majoritate, actualizarea legislaţiei referitoare la etichetarea acestui gen de produse.

Astfel, conform deciziei luate miercuri de europarlamentari cu 585 de voturi "pentru" şi 33 "împotrivă", un amestec de sucuri va trebui să aibă o denumire care să reflecte exact conţinutul.

"De exemplu, un amestec de 90 la sută mere şi zece la sută căpşuni va trebui denumit clar «suc din mere şi căpşuni». În prezent aceste tipuri de sucuri pot fi denumite «suc de căpşuni»", se arată într-un comunicat al PE.

Totuşi, numele generic de tipul "amestec de sucuri" va putea fi în continuare folosit, însă doar dacă este vorba despre trei sau mai multe surse de fructe.

Şi informaţiile despre conţinutul de zahăr sau îndulcitori vor trebui să fie mai clare odată cu decizia PE.

"Consumatorii - în special suferinzii de diabet, părinţii copiilor sau persoane care ţin diete - vor să aibă indicaţii clare privind diferenţa dintre «suc» şi «nectar», precum şi dacă există îndulcitori de vreun fel. În viitor, sucurile de fructe nu vor mai conţine, prin definiţie, zaharuri sau alţi îndulcitori. «Nectarurile», făcute din piure de fructe la care se adaugă apă, pot conţine zaharuri sau îndulcitori. Etichetările de tip «fără zahar» nu vor mai fi permise pe nectaruri conţinând îndulcitori artificiali, cum ar fi zaharina, pentru a pune capăt confuziei din acest domeniu", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, cei mai mari producători de băuturi vândute ca "suc de portocale" din Brazilia şi SUA folosesc până la zece la sută suc de mandarine, care contribuie la culoare şi gust.

"Această practică e comună în Brazilia şi SUA, care deţin o mare parte din piaţa europeană. Pentru a menţine aceleaşi reguli pentru toată lumea, toate sucurile de portocale importate sau fabricate în UE vor trebui să fie suc de portocale pur, sau să includă menţionarea mandarinelor în denumirea produsului", se mai arată în comunicat.

"Prioritatea noastră a fost să oferim consumatorilor informaţii precise pentru ca aceştia să ştie ce cumpără. Parlamentul a jucat un rol cheie în interzicerea adăugării zahărului în produsele vândute ca sucuri şi în clarificarea prezenţei zaharurilor sau a îndulcitorilor în băuturi similare", a declarat raportorul Andrés Perelló Rodriguez, reprezentant al Grupului Social Democrat.

Aceste noi reguli trebuie să fie formal adoptate şi de Consiliu, care şi-a dat acordul de principiu, pentru a intra în vigoare "cât mai curând". Statele membre vor avea până la 18 luni pentru a-şi adapta corespunzător legislaţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PE vrea informaţii precise, nu înşelătoare, pe sticlele de sucuri de fructe şi nectaruri.
 Vizualizări articol: 463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PE vrea informaţii precise, nu înşelătoare, pe sticlele de sucuri de fructe şi nectaruri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei