Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 dec 2011 - Anul XVI, nr. 292 (4890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poziţie

Băsescu: Acordul interguvernamental este deschis oricărui stat membru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri la Bruxelles, că ţările care au acord cu FMI nu trebuie să participe la capitalizarea Fondului, şeful statului precizând că, deşi "nu ţipăm" că vrem să dăm bani, România ar fi capabilă să participe, nefiind "o ţară neputincioasă".

 

Declaraţiile preşedintelui:

„Nici o ţară, cât timp este în deificit, nu-şi reduce dependenţa de împrumuturi. Ţinta este un semnal că statele au înţeles că nu mai pot asigura prosperitatea cetăţenilor dinbanii împrumutaţi. Va veni o vreme dificilă pentru că banii împrumutaţi trebuie daţi înapoi. România n-are o datorie mare, dar nici nu e mică. Avem prea mare parte din datorie pe termen scurt. Trebuie să rotim continuu bani ca să plătim datoriile. Avem o şansă uriaşă datorită realităţilor în care trăim să recuperăm mai repede decalajele.

O să încerc să organizez o întâlnire cu partidele să le prezint ce ar urma. Partidele ar putea spune că nu vor acest acord de guvernanţă fiscală. România va merge în acest acord interguvernamental. Ne este uşor să întrăm în acest program, spre deosebire de alte stat care n uau fpcut exerciţiul reducerii cheltuielilor bugetare. România a înţeles înaintea multor state criza datoriilor suverane şi a reacţionat înainte.

Chiar dacă Olanda îşi menţine poziţia referitoare la Schengen, toate intervenţiile au fost împotriva poziţiei ei. Inclusiv preşedintele Comisiei a spus că singura care nu respectă tratatul este Olanda. Este un abuz al Olandei. România are Albiţa, Olanda are Rotterdam. Nu Albiţa este poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului, a drogurilor de contrabandă, şi nu România, din neputinţă a legalizat prostituţia şi consumul de droguri, România încă luptă cu ele.

România n-ar fi incapabilă să participe pentru că sunt diverse moduri de a participa la Fond. Nu vreau să gândiţi că România este incapabilă să participe la un efort comun. Am putea să fim solidari dacă este nevoie, cu condiţia să se aibă în vedere că nu avem un buget excedentar care să ne permită să facem cadouri.

Mecanismul european de stabilitate, care a fost creat provizoriu, va funcţiona în paralel cu facilitatea până în 2013.

Toate statele trebuie să aibă pregătite mecanisme de corecţie a deficitelor. În momentul în care statul membru al acordului constată că riscă să iasă din deficitul structural de 0,5% sau să intre în zona de deficit excesiv trebuie să aibă un program dinainte stabilit de reducere a deficitului.

Statele membre se obligă să transmită Comisiei Europene proiectul de împrumuturi pentru anul următor, pentru a se face analiza dacă ţara are capacitatea de a rămâne în parametrii bugetari conveniţi. Statele membre care se află în procedură de deficit excesiv trebuie să trimită programele de ajustare structurală care să ducă la revenirea în parametrii de deficit la care statul s-a angajat. S-a stabilit automatism pentru sancţiuni pentru statele care realizează deficit de peste 3%.

Statele din zona euro şi cele care aderă la acest acord sunt obligate să includă în legislaţia naţională a angajamentului pentru un buget naţional echilibrat şi în surplus, ceea ce înseamnă că deficitul structural anual nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB. Dacă România trebuie să plătească la pilonul de pensii private 1% din PIB, acest procent este o plată temporară care nu se ia în consideraţie în deficitul structural. Marea problemă este că acestea trebuie introduse în Constituţia statelor membre cât mai repede. România nu are un act normativ echivalent cu Constituţia.

În situaţia în care Marea Britanie îşi modifică poziţia nu se abandonează ideea modificării tratatului. Actul de bază este acordul interguvernamental. Cert este că lucrurile se vor derula cu viteză foarte mare. Există six-pack-ul care vizează guvernanţa economică, dar acest acord introduce câteva elemente care nu sunt cuprinse nici în pachetul de şase reglementări nici în pactul Euro-plus.

România şi-a manifestat intenţia de a fi parte a acestui proces. Până la sfârşitul acestei luni experţii din statele membre euro şi non-euro trebuie să producă un acord, care va trebui semnat până cel târziu la sfârşitul lunii martie de toate statele care vor să intre în acest acord. Încă şase state ne-membre ale zonei euro şi-au manifestat intenţia de a participa la acord. Probabil se va ajunge la un moment dat la 26 de state.

România are derogare de la introducerea monedei euro până la îndeplinirea parametrilor.

A fost stabilit un acord de guvernanţă fiscală. Acordul interguvernamental este deschis oricărui stat membru, indiferent dacă se află în zona euro sau în afara ei. Noi suntem extrem de dependenţi economic de orice se întâmplă în zona euro. Economia noastră este extrem de dependentă de bănci din zona euro, iar exporturile sunt extrem de dependente de ce se întâmplă în statele zonei euro.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Acordul interguvernamental este deschis oricărui stat membru..
 Vizualizări articol: 590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 4 voturi
Băsescu: Acordul interguvernamental este deschis oricărui stat membru.1.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Presedinte surd si orb trimis de
(10 dec 2011, 16:42:39
basescu nu este sanatos la cap si de aceea zice ca noi am putea in vreun fel sau altul participa la ''efortul comun''. tu ca stat esti super indatorat catre bugetarii pe care i-ai furat(duduie instantele de procesele castigate de bugetari cu statul), tu ca stat esti mult indatorat la banci si fmi, economia este la pamant, locuri de munca nu creezi, iar alea pe care le ai abia poti sa le platesti de la o lun ala alta si iti mai permiti basescule nerusinatule sa pronunti ca putem si noi participa la efortul comun?
rusine basescule! dintr-un orgoliu marunt afirmi ca noi vom putea participa la vreun fel de efort comun! multi dintre bugetari ai sa-i vezi cu hainele roase-n coate de saracie, populatia tarii este la limita suportabilitaii saraciei, sunt oameni dati afara din case pt ca nu-si mai pot plati ratele, armata este in c/uru gol si aviatia militara aproape ca nu mai exista si tu, basescule te duci la summit sa te dai cocos?
este lipsa de respect pt cetatenii care te-au votat, iar daca vei continua cu bataia de joc pe care o faci in aceasta tara vei ajunge si cel mai scuipat presedinte din cartile de istorie ale copiilor de care iti bati joc prin falimentarea educatiei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei