Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 dec 2011 - Anul XVI, nr. 285 (4883)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dacă se apropie alegerile, se huiduie de Ziua Naţională

Politicienii care au participat, din '90 şi până astăzi, la manifestările organizate de 1 Decembrie, au fost huiduiţi în anii electorali sau pre-electorali, atunci când tensiunea politică a alegerilor se simte cu precădere în societate, iar militanţii partidelor sunt foarte activi.

1 Decembrie a fost, de fapt, marcată de huiduieli ale politicienilor încă de la prima sa sărbătorire ca Zi Naţională a României, la Alba Iulia, în 1990, când, aflat la tribuna oficială, alături de preşedintele şi primul-ministru de atunci, Ion Iliescu şi Petre Roman, liderul PNŢCD, Corneliu Coposu, a fost huiduit de simpatizanţii Vetrei Româneşti.

Şi anul pre-electoral 1999 a avut o sărbătorire a Zilei Naţionale caracterizată prin huiduieli, când, tot la Alba Iulia, obiectul nemulţumirii participanţilor l-a constituit preşedintele în exerciţiu de la acea vreme, Emil Constantinescu.

Acesta a deplâns modul în care s-au manifestat o parte dintre cetăţenii adunaţi în faţa Catedralei Reîntregirii cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale, el calificând gestul drept "o lipsă de respect". După incident, prefectura Alba a acuzat PDSR că a regizat protestele participanţilor la manifestările de la Alba Iulia.

Anul electoral 2004, încărcat de tensiuni politice, a avut tot la Alba Iulia manifestări de Ziua Naţională marcate de huiduieli.

De data aceasta, ceremoniile au fost perturbate de grupuri de simpatizanţi ai Alianţei PNL-PD şi ai Uniunii PSD+PUR care au scandat lozinci electorale şi au huiduit. Cel huiduit a fost premierul în funcţie, Adrian Năstase, candidat din partea Uniunii PSD+PUR la funcţia supremă în stat.

În timpul depunerii de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, Adrian Năstase a fost huiduit de un grup de simpatizanţi ai Alianţei D.A. PNL-PD, care purtau căciuli şi fulare cu însemnele Alianţei. Aceştia au strigat "România, trezeşte-te!", "Bandiţii", "Hoţii" şi l-au fluierat pe Adrian Năstase.

O parte dintre participanţii la manifestările de la Alba Iulia, simpatizanţi ai Uniunii PSD+PUR, au reacţionat strigând "Năstase preşedinte!" şi au fluierat şi i-au huiduit pe membrii Alianţei în momentul depunerii de coroane.

Năstase şi-a exprimat regretul pentru modul în care au debutat manifestările dedicate Zilei Naţionale, precizând că solicitase membrilor PSD să nu întreprindă acţiuni de politizare şi să nu murdărească simbolul acestei zile.

Şi manifestările din anul electoral 2009 au fost marcate de huiduielile şi fluierăturile care s-au auzit, de această dată, în Piaţa Operei din Timişoara. Grupările care s-au confruntat au fost constituite din manifestanţi anti-PSD vs. simpatizanţi ai candidatului PSD la funcţia supremă în stat, Mircea Geoană.

Alegerile prezidenţiale din 2009, în care s-au confruntat, în turul doi, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, câştigate de cel de-al doilea, au fost marcate de tensiuni politice majore, societatea românească polarizându-se puternic în două tabere sensibil egale, vizibile şi prin prisma rezultatului foarte strâns obţinut de cei doi contracandidaţi.

Mai mult, aceste tensiuni politice s-au menţinut, ele fiind accentuate de efectele crizei economice şi financiare.

Astfel, anul 2010, deşi an post-electoral, a fost şi el marcat de astfel de tensiuni, resimţite şi la manifestările de la Bucureşti prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale, când premierul Emil Boc a fost huiduit la plecarea de la paradă.

Preşedintele Traian Băsescu nu se afla în acel moment în ţară, fiind la Astana, unde participa la summitul OSCE.

Şeful statului a fost huiduit, însă, în ianuarie 2011, an pre-electoral, când a participat la manifestările organizate la Iaşi de Ziua Unirii Principatelor, el fiind huiduit puternic şi fluierat de mulţime încă de când şi-a făcut apariţia în Piaţa Unirii, dar şi pe parcursul discursului pe care l-a ţinut în faţa celor peste o mie de persoane.

Băsescu a plecat de la Iaşi la Focşani, unde le-a urat participanţilor la manifestare să trăiască într-o ţară cu mai mult respect pentru Ziua Unirii.

"Vin din respect pentru istorie, pentru un moment constitutiv al statului român modern şi vin să arăt respectul meu urmaşilor celor care au făcut Unirea", a spus preşedintele, la Focşani, după ce a fost primit cu huiduieli, ca şi la Iaşi.

Ziua Naţională din 2011 a fost şi ea marcată de huiduieli, premierul Emil Boc fiind huiduit de mulţime la ceremoniile de la Alba Iulia, iar preşedintele Băsescu la manifestările din Bucureşti, de lângă Arcul de Triumf. Totuşi, şeful statului a făcut, după mult timp, şi o baie de mulţime.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacă se apropie alegerile, se huiduie de Ziua Naţională.
 Vizualizări articol: 582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Dacă se apropie alegerile, se huiduie de Ziua Naţională1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei