Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 nov 2011 - Anul XVI, nr. 275 (4873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul taie 1,3 - 2 miliarde lei de la sumele interne alocate pentru investiţii în 2012

Resursele bugetare interne alocate pentru investiţii vor scădea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei faţă de sumele programate în 2011, dar Guvernul speră să compenseze printr-o absorbţie a fondurilor europene în creştere cu aproape 50%.

Proiectul de buget indică pentru anul viitor cheltuieli cu investiţiile în sumă de 37,8 miliarde lei, reprezentând 6,5% din PIB şi mai mari cu 2,4 miliarde lei decât valoarea prevăzută pentru acest an, de 35,4 miliarde lei.

Din suma bugetată la investiţii pentru anul viitor, peste 18,3 miliarde lei reprezintă însă proiectele care beneficiază de fonduri europene, incluzând cofinanţarea, iar fondurile nete care ar urma să vină în investiţii direct de la UE se cifrează la aproximativ 11,6 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

În aceste condiţii, cheltuiala internă pentru investiţii ar urma să se ridice la 26,2 miliarde lei.

Cheltuielile cu investiţiile bugetate programate pentru acest an se plasează la 35,4 miliarde lei, din care 13,7 miliarde lei reprezintă proiecte cu finanţare europeană, inclusiv cofinanţarea. Fondurile absorbite direct de la UE pentru cheltuielile de investiţii sunt estimate la 7,9 miliarde lei, de unde rezultă că din fonduri locale se cheltuiesc pentru investiţii circa 27,5 miliarde lei.

Aceste defalcări anuale demonstrează o scădere a cheltuielilor interne destinate investiţiilor în 2012 cu 1,3 miliarde lei, de la 27,5 miliarde lei la 26,2 miliarde lei.

Pe de altă parte, la capitolul venituri bugetare sunt luate în calcul intrări din fonduri UE în sumă de 13,5 miliarde lei în 2012, cu 4,3 miliarde lei mai mari decât estimările pentru acest an. Dacă toate aceste sume ar fi contabilizate în contul cheltuielilor de investiţii, suma alocată din intern anul viitor ar fi cu 2 miliarde de lei mai mică faţă de cheltuielile din surse proprii efectuate în acest an.

Ca procent din PIB, reducerea cheltuielilor interne este şi mai amplă, de la peste 5% din PIB în acest an la aproximativ 4,5% din PIB.

Această scădere de la cheltuieli de investiţii a fost posibilă şi datorită deciziei Comisiei Europene de a accepta reducerea gradului de cofinanţare pentru România, cu titlu de excepţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul taie 1,3 - 2 miliarde lei de la sumele interne alocate pentru investiţii în 2012.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul taie 1,3 - 2 miliarde lei de la sumele interne alocate pentru investiţii în 20120.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei