Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 nov 2011 - Anul XVI, nr. 272 (4870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a decis efectuarea celei de-a doua rectificări a bugetului din acest an

Guvernul a decis, ieri, efectuarea celei de-a doua rectificări a bugetului din acest an.

Surse guvernamentale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va tăia bugetele la ministerele Muncii, Agriculturii, Educaţiei, Mediului, Finanţelor şi la Academia Română şi va suplimenta alocările pentru Sănătate, Transporturi, Dezvoltare Regională şi Turism, Economie, Cultură şi Interne, prin a doua rectificare a bugetului din acest an.

Cele mai mari fonduri vor fi tăiate de la Ministerul Finanţelor (aproximativ 1,1 miliarde lei) şi Ministerul Muncii (755 milioane lei), urmate de ministerele Agriculturii (145 milioane lei), Mediului (80,4 milioane lei) şi Educaţie (50 milioane lei).

Vor fi reduse şi fondurile Secretariatului General al Guvernului, cu 15,4 milioane lei, şi ale Academiei Române, cu 10,4 milioane lei.

 

Suplimentări de fonduri

Cea mai mare suplimentare de fonduri va fi efectuată la Ministerul Sănătăţii (1,23 miliarde lei), pentru finanţarea programelor de sănătate în derulare.

Ministerul Transporturilor va primi un plus de 727 milioane lei, sumă necesară pentru plata unor arierate şi a cheltuielilor aferente cu facilităţile de transport ale elevilor şi studenţilor. Din această sumă, 500 de milioane lei vor fi utilizaţi pentru majorarea capitalului social al CFR Infrastructură, iar compania va utiliza noile disponibilităţi în întregime pentru stingerea unor datorii bugetare.

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului va fi suplimentat cu 230,7 milioane lei pentru plata unor arierate, în timp ce Ministerul Apărării Naţionale va primi 268 milioane lei, din care va achita TVA aferentă benzinei şi motorinei consumate, pentru care primise amânare de plată. O schemă similară se aplică şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor, unde "swap-ul" se ridică la 147 de milioane lei.

Guernul va aloca 122,3 milioane lei pentru completarea bugetului Ministerului Economiei şi Comerţului, având ca destinaţie plăţile pentru apa grea la reactoarele 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă.

Ministerul Culturii va primi 53,2 milioane lei, sumă necesară pentru susţinerea revistelor şi publicaţiilor.

 

Tăieri de fonduri

Cea de-a doua rectificare taie aproximativ 1,2 miliarde de lei atât de la venituri, cât şi de la cheltuieli, şi va avea un efect nul asupra deficitului bugetar.

Concomitent, Guvernul a apelat din nou la schemele de compensare, prin care creşte cheltuielile unor ordonatori, în special pentru plata unor datorii bugetare restante. Deşi are efect nul asupra deficitului, această schemă, în valoare de 1,075 miliarde lei readuce, practic, veniturile bugetare aproape de valoarea anunţată în vară, de 182 de miliarde lei.

În opinia Consiliului Fiscal, faptul că a doua rectificare bugetară din acest an readuce cheltuielile foarte aproape de nivelul programat iniţial în bugetul pe 2011 demonstrează că încălcarea legii responsabilităţii fiscale a fost un act nu doar regretabil, ci şi inutil.

Consiliul Fiscal reaminteşte că prima rectificare bugetară a anului 2011, din luna august, a prevăzut o creştere a cheltuielilor totale cu 3,2 miliarde lei, din care 1,43 miliarde lei reveneau implementării primei scheme de stingere a arieratelor din acest an (cu impact egal pe venituri şi cheltuieli), iar 1,8 miliarde lei reprezentau o majorare discreţionară a unor capitole de cheltuieli motivată de o estimare mai optimistă a veniturilor anuale la acea dată.

Această primă rectificare bugetară a fost efectuată prin derogare de la prevederile Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit cărora cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi pentru plata contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a decis efectuarea celei de-a doua rectificări a bugetului din acest an.
 Vizualizări articol: 470 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a decis efectuarea celei de-a doua rectificări a bugetului din acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei