Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 oct 2011 - Anul XVI, nr. 257 (4855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primii angajaţi ce vor fi disponibilizaţi de la Nokia Jucu au fost anunţaţi

Primii angajaţi care vor fi disponibilizaţi de la fabrica Nokia din comuna clujeană Jucu au fost anunţaţi, ieri dimineaţă, despre acest lucru, câteva zeci de persoane aflând astfel că nu li se prelungesc, de la 1 noiembrie, contractele încheiate pe perioadă determinată.

Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcaş, a declarat, duminică, că este vorba despre angajaţi ai unor firme de recrutare - Trenkwalder şi Lugera - care aveau contracte pe perioadă determinată cu Nokia şi care vor mai fi plătiţi şi pentru lunile noiembrie şi decembrie.

"Câteva zeci de angajaţi de la Nokia care aveau contracte pe perioadă determinată au fost anunţaţi, duminică, de faptul că sunt disponibilizaţi de la 1 noiembrie. Ei aveau contracte pe perioadă determinată, iar aceste contracte nu li se mai prelungesc după 1 noiembrie. Erau angajaţi de două firme de recrutare, Trenkwalder şi Lugera, şi lucrau pentru Nokia. Aceştia vor primi salarii în lunile noiembrie şi decembrie, chiar dacă nu vor mai lucra la fabrica de la Jucu", a spus Ilcaş.

Potrivit sursei citate, aceşti angajaţi nu vor intra în programul de acordare a plăţilor compensatorii, care se negociază de sindicate şi conducerea Consiliului Judeţean Cluj cu conducerea Nokia.

Un angajat al Nokia a declarat că la 50 de muncitori care au ieşit, duminică dimineaţă, din schimb li s-a cerut să predea cheile de la dulapuri, halatele şi au fost anunţaţi că nu mai trebuie să vină la lucru. Angajaţii au mai fost anunţaţi că vor primi încă două luni salariu, în baza unui act adiţional.

Potrivit sursei citate, angajaţii Nokia au fost anunţaţi că toţi "externii" (persoane angajate de firmele Lugera şi Trenkwalder pe perioadă determinată în funcţie de volumul de comenzi ale Nokia) vor fi disponibilizaţi până în 1 noiembrie.

"Am fost anunţaţi că angajaţii externi, care au contract pe perioadă determinată, vor fi concediaţi din 1 noiembrie", a declarat angajatul.

El a afirmat că în total este vorba despre 200 de persoane, din care 50 au fost anunţate duminică, iar cei 200 de angajaţi externi au fost informaţi că nu vor primi salarii compensatorii din partea Nokia, dar vor mai fi plătiţi încă două luni, pentru noiembrie şi decembrie, chiar dacă nu mai vin la lucru.

Conform aceleiaşi surse, în privinţa celorlalţi angajaţi ai Nokia, care rămân în fabrică până la finele anului, conducerea a anunţat că vor fi plătiţi dublu pe lunile octombrie şi noiembrie, iar despre plăţile compensatorii oamenii vor primi informaţii săptămâna viitoare.

Vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, declara că autorităţile judeţene negociază cu oficialii Nokia acordarea a 20 - 30 de salarii compensatorii pentru angajaţii fabricii din Jucu care urmează să fie disponibilizaţi şi că, în paralel cu negocierile purtate de instituţie cu reprezentanţii Nokia, au loc discuţii între sindicalişti şi oficialii companiei finlandeze.

"Am avut o discuţie cu un vicepreşedinte Nokia la nivel european, cu care am discutat probleme ce ţin de protecţia socială a angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi de la fabrica din Jucu. Nokia doreşte să găsească o soluţie de acordare a salariilor compensatorii. Noi negociem cu ei acordarea a 20 - 30 de salarii compensatorii, având în vedere faptul că acestea nu sunt cuprinse în contractul colectiv de muncă şi nu există obligativitatea de a le acorda. Nokia a avut deschiderea de a colabora cu noi şi de a face asta. Vom vedea câte salarii obţinem. În paralel, sindicatele negociază şi ele acordarea de salarii compensatorii", afirma Alin Tişe.

Potrivit acestuia, acordarea de salarii compensatori face parte din programul mondial al Nokia de protecţie socială în cazul unor disponibilizări.

"În baza acestui program al Nokia şi-au manifestat disponibilitatea de a acorda salarii compensatorii pentru angajaţii de la Jucu. Rămân de văzut suma şi cuantumul. Noi discutăm cu cei de la Nokia pentru a ajuta sindicatele", spunea preşedintele CJ Cluj.

Liderul Sindicatului "Nokia Metal" din cadrul fabricii din Jucu, Valentin Ilcaş, declara, vineri, că nu vrea să comenteze afirmaţiile preşedintelui CJ Cluj legate de cuantumul salariilor compensatorii.

 

Nokia va închide fabrica de la Jucu în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj va finaliza până la sfârşitul anului proiectul prin care vrea să acceseze 6,6 milioane de euro prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), pentru a sprijini persoanele care vor fi disponibilizate de la fabrica Nokia.

Liderii celor două sindicate de la fabrica Nokia din Jucu, Valentin Ilcaş şi Cristian Copil, au început, în primele zile ale lunii octombrie, negocieri cu conducerea Nokia România privind salariile compensatorii care vor fi acordate angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primii angajaţi ce vor fi disponibilizaţi de la Nokia Jucu au fost anunţaţi.
 Vizualizări articol: 394 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primii angajaţi ce vor fi disponibilizaţi de la Nokia Jucu au fost anunţaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei