Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 oct 2011 - Anul XVI, nr. 250 (4848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Interdicţie de a părăsi ţara pentru Rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae

Rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae, cercetat de DNA în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii, are interdicţia de a părăsi ţara 30 de zile, a informat, vineri, DNA, după ce Astărăstoae a fost audiat de procurori, fiindu-i aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Vasile Astărăstoae este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, conflict de interese şi aderare la un grup infracţional organizat, se arată într-un comunicat de vineri al DNA

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada 2009 - 2011, la UMF Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat "Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Gr. T. Popa» Iaşi". În acest context, Vasile Astărăstoae, în calitate de rector al UMF Iaşi şi manager de proiect, împreună cu Daniela Druguş şi Ioan-Adrian Ciureanu, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, au dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC Maguay Impex SRL Bucureşti, firma lui Corvin Gabriel Pughin.

"În această modalitate, UMF Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei", notează procurorii în documentul citat.

De asemenea, în cursul lunii noiembrie 2010, Astărăstoae şi Druguş au aprobat în mod nelegal plata către SC Maguay Impex SRL a sumei de 160.000 lei cu titlu de "cheltuieli instruire", în condiţiile în care această activitate nu a fost realizată. La rândul său, Ciureanu a confirmat în fals efectuarea serviciilor de instruire, potrivit procurorilor anticorupţie.

În continuare, în cursul anului 2010, Astărăstoae a întocmit şi depus la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (MCSI - OIPSI) două documente - cerere de rambursare şi raport de progres - prin care solicita rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei achitată de UMF Iaşi către SC Maguay Impex SRL.

"În aceste documente, inculpatul a consemnat în mod nereal că serviciile de instruire în valoare de 160.000 lei au fost efectuate şi că au fost implementate mai multe cursuri în format electronic, deşi platforma este nefuncţională. Ca urmare a demarării cercetărilor în acest dosar penal, plata solicitată nu a mai fost achitată de către M.C.S.I. – O.I.P.S.I", potrivit DNA.

În derularea aceluiaşi proiect, mai notează procurorii, în cursul lunii noiembrie 2009, Astărăstoae şi Druguş, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială, motiv pentru care UMF Iaşi a fost prejudiciată cu suma de 37.200 lei, sumă ce a fost recuperată.

Totodată, în 31 martie 2010, între Ministerul Muncii şi Institutul de Medicină Legală Iaşi a fost încheiat un contract, finanţat în principal prin Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltare Resurse Umane" ce are ca obiect punerea în practică a proiectului intitulat "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale". În acest context, Astărăstoae, în calitate de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi manager al proiectului, a dispus includerea în proiect şi angajarea la IML Iaşi, pe durata celor trei ani de implementare, a fiicei sale şi a altor două persoane din conducerea UMF Iaşi, "pentru a le facilita acestora obţinerea unor sume de bani cu titlu de drepturi salariale (în total 14.496 lei brut din care suma de 8.773 lei pentru fiica sa)", mai arată procurorii în documentul citat.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi au luat în cazul lui Vasile Astărăstoae măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

În acest dosar, în 18 octombrie Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a lui Ioan-Adrian Ciureanu, a Danielei Druguş şi a lui Corvin-Gabriel Pughin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Interdicţie de a părăsi ţara pentru Rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae.
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Interdicţie de a părăsi ţara pentru Rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei