Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 oct 2011 - Anul XVI, nr. 248 (4846)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Funeriu a anunţat Guvernul că trebuie să restituie CE un milion euro pentru nereguli la ANSIT

România a fost obligată de către Comisia Europeană (CE) să restituie circa un milion de euro din cauza unor nereguli sesizate în cheltuirea fondurilor la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor (ANSIT), inclusiv pentru perioada în care instituţia a fost condusă de către deputatul PSD Cristian Rizea, a anunţat, în Guvern, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

"Doresc să informez Guvernul în legătură cu o situaţie apărută la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, în urma unei adrese primite de la Comisia Europeană, care ne-a informat despre cheltuirea necorespunzătoare, în perioada 2002-2005, a sumei de 1.091.250 euro de către Autoritatea Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor. Această situaţie a dus la condamnarea în primă instanţă, la pedepse cu închisoarea, în 17 iunie 2011, a trei persoane foste angajate, un fost director economic şi doi angajaţi ai ANSIT. Prin această corespondenţă cu Comisia Europeană, România este obligată la returnarea către CE a sumei de 1.091.250 euro. Tot în acest caz, din informaţiile care au fost transmise ANST, DNA efectuează cercetări în cazul lui Rizea Cristian, care este fostul preşedinte al acestei autorităţi", a spus Funeriu.

El a arătat că au fost discuţii cu oficialii europeni pentru eşalonarea acestor plăţi, dar s-a reuşit doar obţinerea unei scurte amânări.

"A venit vremea scadenţei şi va trebui, din păcate, să rambursăm această sumă către Comisia Europeană din pricina acestor iregularităţi pentru perioada 2002-2005", a conchis Funeriu.

Premierul Emil Boc a solicitat să fie iniţiate demersuri pentru recuperarea de la persoanele vinovate a banilor pe care România este obligată să îi restituie Comisiei Europene.

"Eu ştiu că este un principiu de drept care spune că oricine produce cuiva un prejudiciu trebuie să-l repare. Deci, vă mandatez pe dumneavoastră, împreună cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor, să identificaţi, pe temeiul acţiunii în regres, în sarcina cui stă recuperarea acestui prejudiciu, pentru că bugetul de stat urmează să fie vitregit din cauză faptului că unii funcţionari au săvârşit, în perioada 2002-2005, acte în afara legii. Deci, identificarea persoanelor care, pe baza acţiunii în regres, trebuie să plătească cuantumul despăgubirii pe care România trebuie să o plătească la UE. De aceea, am să solicit celor trei ministere să facă analiza necesară pentru recuperarea acestui prejudiciu pe care România trebuie să îl plătească", a spus Boc ministrului Educaţiei.

În vara acestui an, Comisia Europeană a notificat Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST) că trebuie să restituie 1.091.150,82 de euro, sumă cheltuită nelegal în perioada 2003-2005 de către Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor, condusă de către deputatul PSD Cristian Rizea până în 2006.

"În data de 5 aprilie 2011, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret a fost notificată de Comisia Europeană prin Directoratul General pentru Educaţie şi Cultură - Tineret în Acţiune pentru restituirea sumei de 1.091.150,82 euro acordând un termen de 20 de zile pentru returnarea sumei de bani cheltuită nelegal în perioada 2003-2005 de către Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor (ANSIT), la conducerea căreia s-a aflat din anul 2002 şi până în 2006 domnul Cristian Rizea", a anunţat anunţat ANST într-un comunicat.

Agenţia a obţinut la acea dată prelungirea termenului de returnare a sumelor de bani, fiind necesare clarificări ale documentelor proiectelor şi soluţiile date de organele de cerectare penală în dosarele întocmite.

"Suma mai sus menţionată a fost constatată în urma raportului de audit întocmit de Comisia Europeană ca diferenţă între suma plătită de către Comisie României de 1.748.081,20 euro şi suma plăţilor efectiv declarate eligibile de 656.830,38 euro", se arăta în comunicatul citat.

În ceea ce priveşte modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile acordate Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor pentru perioada 2003-2005 sunt efectuate cercetări de către Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul penal 27/P/2011, în care învinuit este şi fostul director de la acea vreme al ANSIT, Cristian Rizea, în prezent deputat.

Deputatul PSD Cristian Rizea a catalogat atunci drept "minciună" şi "coincidenţă" informaţia privind notificarea trimisă ANST de către CE pentru restituirea unei sume de bani cheltuită ilegal de ANSIT în perioada în care el a asigurat conducerea instituţiei.

Întrebat de jurnalişti cum comentează notificarea prin care Comisia Europeană solicită restituirea a peste un milion de euro care ar fi fost cheltuiţi nelegal de ANSIT în perioada 2003-2005, Rizea a răspuns: "Haideţi, vă ştiu jurnalişti competenţi, nu vedeţi coincidenţa?".

Rizea a afirmat că speţa ridicată de Comisia Europeană nu s-a întâmplat în mandatul lui de director al ANSIT şi că ilegalitatea sesizată ar data din perioada 1999-2001, însă nu a dat informaţii suplimentare.

Cristian Rizea a condus ANSIT între anii 2003 şi 2005.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funeriu a anunţat Guvernul că trebuie să restituie CE un milion euro pentru nereguli la ANSIT.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Funeriu a anunţat Guvernul că trebuie să restituie CE un milion euro pentru nereguli la ANSIT0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei