Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 oct 2011 - Anul XVI, nr. 247 (4845)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CSM: 4.000 de dosare au o vechime între cinci şi zece ani

Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, în urma unor verificări, faptul că 4.000 de dosare au o vechime în sistemul judiciar între cinci şi zece ani, iar alte 586 de cauze au peste un deceniu.

În şedinţa de marţi, Secţia pentru judecători a CSM a analizat Raportul privind monitorizarea la nivelul Inspecţiei Judiciare de pe lângă plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dosarelor mai vechi de şase luni (în recurs), respectiv un an (fond, apel), fiind pentru prima dată când, la nivel naţional, s-a realizat o asemenea situaţie a dosarelor vechi aflate pe rolul instanţelor de la data înregistrării lor la instanţe.

În urma centralizării datelor, excluzând Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia judiciară a stabilit că la nivel naţional există un număr total de 138.505 cauze mai vechi de un an în sistemul judiciar (prin raportare la data înregistrării primului act de sesizare), dintre care 4.001 dosare au o vechime în sistemul judiciar cuprinsă între cinci şi zece ani, iar 586 de cauze au o vechime mai mare de zece ani.

Prin raportare la volumul de activitate înregistrat de instanţe în primul semestru al anului 2011 se constată că acestea reprezintă un procent de 6,64 la sută.
Distinct s-a reţinut că există un număr total de 129.249 dosare sunt suspendate.

Din analiza structurii cauzelor mai vechi de un an, Inspecţia judiciară a constatat că o pondere importantă, atât din punct de vedere numeric, cât şi al duratei procesului, o au cauzele de insolvenţă.

Plenul a apreciat că e necesară o verificare a fiecărui dosar mai vechi de cinci ani, a cauzelor care au condus la prelungirea excesivă a duratelor de soluţionare a acestora.

CSM arată că procedura insolvenţei se analizează mai mult în termeni de eficienţă, decât de durată, iar creditorii, beneficiari ai averii debitorului falit sunt primii chemaţi să analizeze condiţiile în care se derulează procedura şi în care are loc valorificarea bunurilor. De asemenea, numărul de cauze de insolvenţă şi complexitatea lor sunt în strânsă legătură cu activitatea economică derulată în raza teritorială a fiecărui tribunal în parte. Estimarea modului de derulare a procedurilor de insolvenţă la nivelul unei instanţe este subordonată unor criterii diferite faţă de cele privitoare la cauzele obişnuite.

Secţia pentru judecători a CSM şi-a însuşit concluziile Raportului şi a hotărât luarea unui set de măsuri.

Astfel, s-a dispus constituirea unei baze de date care să fie actualizată şi completată conform tabelului ce va fi comunicat de către Inspecţia Judiciară, în vederea realizării unui sistem de evidenţă permanentă a dosarelor vechi, în care să se evidenţieze cauzele mai vechi de un an în sistemul judiciar prin raportare la data primului act de sesizare a instanţei de fond, urmând ca aceste date să nu mai fie actualizate şi menţionate în programul informatic EMAP.

Totodată, s-a decis sesizarea Ministerului Justiţiei pentru modificarea aplicaţiei Ecris astfel încât să fie posibilă selectarea cauzelor în funcţie de data primului act de sesizare (a unei opţiuni de filtrare după câmpul EcrisS nou definit - data primului act de sesizare).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CSM: 4.000 de dosare au o vechime între cinci şi zece ani.
 Vizualizări articol: 525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CSM: 4.000 de dosare au o vechime între cinci şi zece ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei