Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 oct 2011 - Anul XVI, nr. 240 (4838)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primarii nu vor amenda proprietarii de locuinţe neasiguraţi, urmează un an electoral

Apropierea alegerilor electorale din 2012 va pune primarii într-o situaţie dificilă în privinţa aplicării amenzilor, de până la 500 lei, pentru proprietarii care nu au încheiat asigurare obligatorie pentru locuinţă, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici.

"Primarii care fac parte din Asociaţia Comunelor din România nu vor aplica amenzi cetăţenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduc, dintr-un motiv foarte simplu: anul 2012 va fi unul electoral şi nu cred că vreun primar care vrea să fie reales se gândeşte să îi amendeze pe viitorii votanţi", a afirmat Drăghici, prezent la un eveniment de specialitate.

O declaraţie similară a fost făcută de Draghici şi în luna mai a acestui an.

"Chiar dacă Legea 260/2008 mă obligă să amendez proprietarii locuinţelor neasigurate, personal, ca primar al localităţii Vulcana-Băi (judeţul Dâmboviţa), voi aplica într-o primă fază doar avertismente, conform OUG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, pentru a rămâne într-o relaţie amiabilă cu aceştia", spunea Drăghici la acea vreme, care a adăugat că fiecare primar trebuie să îşi informeze cetăţenii la ce riscuri se expun dacă nu-şi asigură locuinţele.

Potrivit legislaţiei, aplicarea amenzii de către primari se va face în baza listei cu proprietarii neasiguraţi pe care PAID o va întocmi şi transmite autorităţilor locale. Prin compartimentul de specialitate, primarul va trimite în termen de trei zile de la data primirii listei scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către debitori.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a anunţat în luna iulie că termenul limită pentru încheierea poliţei a expirat la 5 august. Alte interpretări ale legislaţiei spun că primarii vor putea aplica amenzi doar din luna august 2012.

Asociaţia Comunelor din România (ACOR) numără peste 2.000 de localităţi cu acest statut, din cele mai mult de 2.800 la nivel naţional. Drăghici este preşedintele ACOR din 2004.

Poliţa de asigurare este de 10 euro sau 20 de euro pe an, diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), iat valoarea asigurată a unei locuinţe este de până la 10.000 euro, respectiv până la 20.000 de euro.

Locuinţa de tip A este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Tipul B de locuinţă este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, încheiată cu o societate autorizată, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă cele trei riscuri.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

Potrivit datelor PAID, portofoliul societăţii numără 790.000 de poliţe în vigoare în data de 6 octombrie.

Fondul naţional locativ numără 8,39 milioane de locuinţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarii nu vor amenda proprietarii de locuinţe neasiguraţi, urmează un an electoral.
 Vizualizări articol: 312 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Primarii nu vor amenda proprietarii de locuinţe neasiguraţi, urmează un an electoral3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei