Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 oct 2011 - Anul XVI, nr. 236 (4834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câştigul salarial mediu net a scăzut în august faţă de iulie

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în august de 1.455 lei, în scădere cu 1,1% (16 lei) comparativ cu iulie, dar în creştere cu 8,7% faţă de aceeaşi lună din 2010, cele mai mari valori înregistrându-se în intermedieri financiare şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS.

Astfel, în intermedieri financiare câştigul salarial net a fost de 3.615 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 873 lei, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în august de 2.005 lei, în scădere cu 22 lei faţă de luna iulie.

În august, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă când s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă sau prime anuale), sume din profitul net şi din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 6% şi 9%, s-au înregistrat în fabricarea produselor textile, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei şi de servicii informatice.

Totodată, au avut loc reduceri între 3% şi 6% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cercetare-dezvoltare, tăbăcirea şi finisarea pieilor, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre şi transporturi prin conducte şi între 1% şi 3% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, intermedieri financiare, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat ca urmare a acordării de prime (inclusiv prime de vacanţă), a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cea mai mare majorare a câştigului salarial mediu net a avut loc în alte activităţi extractive, de 14,2%. De asemenea, s-au operat creşteri între 5% şi 10% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, extracţia minereurilor metalifere şi între 2% şi 5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, captarea, tratarea si distribuţia apei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de editare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

În sectorul bugetar au fost raportate scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iulie în învăţământ (-3,8%) ca urmare a încetării plăţii cu ora a personalului didactic şi a plăţii participării cadrelor didactice în comisiile de examinare şi în administraţia publică (-0,2%). În sănătate şi sistenţă socială câştigul salarial mediu net din luna august a crescut uşor (+0,5%) datorită neefectuării plăţii sau încheierii contractelor personalului cu salarii mici din domeniul asistenţei sociale.

Faţă de iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010 ) câştigul salarial mediu net din august 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,1% în sănătate şi asistenţă socială, cu 10,4% în administraţia publică, respectiv cu 7,3% în învăţământ.

Comparativ cu octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net a urcat în sectorul bugetar cu 16,8% în administraţia publică, cu 14,2% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 4,6% în învăţământ.

Indicele câştigului salarial real pentru august faţă de iulie, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,2%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 118,1%, cu -0,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în iulie 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câştigul salarial mediu net a scăzut în august faţă de iulie.
 Vizualizări articol: 292 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câştigul salarial mediu net a scăzut în august faţă de iulie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei