Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 oct 2011 - Anul XVI, nr. 236 (4834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Baconschi: Preşedintele va aborda tema Schengen la Consiliul European

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului FAZ, că România va menţine chestiunea aderării la Schengen pe ordinea de zi, preşedintele urmând să o abordeze la Consiliul European din această lună.

"Vom menţine tema pe ordinea de zi. Preşedintele nostru o va aborda la Consiliul European (din 17-18 octombrie - n.r.)", a explicat ministrul Baconschi, într-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Algemeine Zeitung.

Ministrul a amintit că România a investit peste un miliard de euro pentru dotări la standarde Schengen. "Am dotat întreaga frontieră cu cea mai modernă tehnică EADS. Posibilităţile noastre de a apăra frontiera estică au fost verificate şi confirmate de şapte misiuni de evaluare ale UE. Consiliul JAI a confirmat aceasta în iunie şi în Parlamentul European toate familiile politice au votat pentru aderarea noastră la Schengen. Există deci majorităţi clare", a spus Baconschi.

Ministrul a menţionat că România a acceptat, în schimb, soluţia în doi paşi, pe care Germania şi Franţa au propus-o - mai întâi liberalizarea transportului aerian şi maritim 2011, apoi, în 2012, a transportului terestru.

"Vedeţi dumneavoastră, multe funcţionează deja: prin conectarea noastră la sistemul de informaţii Schengen au fost identificaţi şi prinşi sute de criminali. Au existat progrese substanţiale în domeniul justiţiei şi în combaterea corupţiei. Amintesc numai marea operaţiune împotriva corupţiei la vămi – au existat acolo aproape 200 de arestări. Există voinţă politică pentru depăşirea tuturor problemelor. Dorim să continuăm dialogul cu Helsinki şi Haga. Dar este vorba şi despre încrederea reciprocă. Toţi trebuie sa respecte regulile, chiar şi partenerii noştri. Nu se pot schimba regulile în timpul jocului", a spus Baconschi.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, s-a declarat, marţi, extrem de rezervat în a da o perspectivă optimistă privind o viitoare decizie legată de aderarea României la spaţiul Schengen, având în vedere că cel puţin un stat membru este extrem de reticent în legătură cu această aderare. Întrebat dacă este posibil ca subiectul Schengen să fie pus în discuţia Consiliului European, Orban a arătat că, în momentul de faţă, "ce este posibil este să fie o anumită declaraţie şi posibil discuţii la Consiliul European".

"Am purtat negocieri foarte intense cu anumite state membre. Din păcate, să o spunem foarte deschis, situaţia politică existentă, cel puţin într-un stat membru, a determinat, să zic, decizia de la ultimul Consiliu JAI din septembrie", a adăugat Leonard Orban.

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

La Consiliul European din 17-18 octombrie problema blocajului în privinţa aderării la Schengen ar putea fi pusă în discuţie, cu scopul de a se obţine un acord politic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baconschi: Preşedintele va aborda tema Schengen la Consiliul European.
 Vizualizări articol: 435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baconschi: Preşedintele va aborda tema Schengen la Consiliul European0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei