Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 sep 2011 - Anul XVI, nr. 231 (4829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Doar 60 la sută dintre mame au fost învăţate în maternităţi cum să alăpteze - studiu

Instruirea mamelor în maternităţi despre alăptare este una dintre obligaţiile profesionale în secţiile de neonatologie, însă numai 60 la sută au primit astfel de informaţii pe perioada spitalizării, potrivit unui studiu lansat joi, de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil.

"Aceasta nu înseamnă că mamele nu au fost instruite, ci mai degrabă instruirea nu a fost făcută în aşa fel încât să aibă un impact asupra lor. 77 la sută dintre mame au afirmat că au primit materiale informative scrise (broşuri, pliante), dar care, până la discuţia cu investigatorii studiului nu au fost niciodată deschise", arată autorii raportul de evaluarea a serviciilor şi practicilor de îngrijire ale femeilor din România în timpul sarcinii, naşterii şi lăuziei "Acompanierea naşterii în România".

Potrivit studiului, mai mult de 84 la sută dintre mame şi-au văzut copiii imediat după naştere, iar dintre cele care nu au fost anesteziate general, 50 la sută au putut să aibă şi o scurtă legătură fizică cu aceştia.

"Copiii au fost ţinuţi pe burtă perioade scurte, de la câteva secunde până la cel mult 10 minute (un singur caz). Recomandarea OMS este ţinerea copilului pe burtă timp de 60 de minute. Dacă arătatul copilului este o cutumă veche şi care nu s-a pierdut, punerea copilului pe burtă şi iniţierea precoce a alăptării se practică în puţine cazuri. Aceste practici, care nu necesită eforturi financiare, ci numai schimbări de atitudine, sunt deosebit de importante pentru prevenirea mortalităţii materne şi a altor evenimente nedorite (hemoragii), precum şi pentru construirea ataşamentului mamă-copil (important în prevenirea abandonului)", se arată în studiul prezentat joi.

De asemenea, mai puţin de 40 la sută dintre mame au stat tot timpul în aceeaşi cameră cu copilul (rooming-in). Analizele longitudinale au arătat că există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte vârsta copilului la prima alăptare, acestea fiind în strânsă legătură cu ţinerea copilului pe burta mamei imediat după naştere.

Astfel, 21 la sută dintre femeile care şi-au ţinut copilul pe burtă au şi alăptat imediat, spre deosebire de 6,85 la sută care nu şi-au ţinut copilul pe burtă. De asemenea, după şase ore de la naştere, 44 la sută dintre femeile care-şi ţinuseră copilul pe burtă nu alăptaseră încă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar 60 la sută dintre mame au fost învăţate în maternităţi cum să alăpteze - studiu.
 Vizualizări articol: 440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doar 60 la sută dintre mame au fost învăţate în maternităţi cum să alăpteze - studiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei