Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 sep 2011 - Anul XVI, nr. 227 (4825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNCD sesizat cu privire la faptul că tatăl este discriminat în abecedare

Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost sesizat cu privire la faptul că sunt discriminaţi taţii în abecedare, întrucât cuvântul mamă are mai multe apariţii, iar pe tată în prezintă drept un părinte cu grad inferior.

Alianţa TATA a sesizat CNCD cu privire la faptul ca abecedarele autorizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) discriminează tatăl, prezentându-l drept un părinte de rang inferior.

"TATA solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să sancţioneze acest tip de discriminare şi să determine astfel MECTS să modifice conţinutul manualelor pentru clasa I, pentru a pune în evidenţă complementaritatea celor doi părinţi şi pentru a sublinia importanţa egală a mamei şi a tatălui în creşterea şi educarea copilului. Noul Cod Civil, care va intra in vigoare la 1 octombrie 2011, reglementează de altfel custodia comună, adică exercitarea în comun a autorităţii parentale de către cei doi părinţi şi post-divorţ. Legislaţia română garantează egalitatea in drepturi a celor doi părinţi", se arată într-un comunicat de presă remis de Asociaţie.

"În fapt, Alianţa TATA a analizat cele patru abecedare autorizate de ministerul de profil şi achiziţionate din fonduri publice pentru «bobocii» din clasa I, acestea fiind manualele care predomină în şcolile româneşti. Conţinutul acestora este evident discriminatoriu la adresa tatălui. Cuvântul «mama» (mămică, maică) are în total 108 apariţii pe 60 de pagini ale celor patru manuale, în timp ce «tata» (tătic) figurează numai de 40 de ori şi doar pe 19 pagini din totalul de 478 de pagini cât reprezintă însumate cele patru abecedare", arată sursa citată.

Totodată, arată asociaţie, deşi Ziua tatălui a devenit din 2009 sărbătoare naţionala legală, abecedarele din septembrie 2011 (trei din cele patru) nu prezintă decât Ziua mamei, "Legea 319/2009 privind instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui are drept obiectiv tocmai asigurarea unui echilibru social şi evidenţierea importanţei ambilor părinţi în viaţa de familie şi în societatea românească şi a egalităţii celor doi", notează sursa citată. Primele două duminici ale lunii mai au devenit în ultimii doi ani Ziua mamei şi a tatălui.

TATA consideră firesc ca cele două cuvinte să fie menţionate pentru prima dată în lecţii consecutive, pentru a se elimina astfel discriminarea tatălui. De altfel, primele cuvinte rostite de bebeluşi sunt mama şi tata, "prioritar fiind însă ultimul de regulă, pentru că este mai uşor de pronunţat".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNCD sesizat cu privire la faptul că tatăl este discriminat în abecedare.
 Vizualizări articol: 489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNCD sesizat cu privire la faptul că tatăl este discriminat în abecedare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei