Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 sep 2011 - Anul XVI, nr. 222 (4820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lăzăroiu: Sunt convins că Sulfina Barbu e unul din oamenii care pot face faţă ministerului

Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, că a avut o discuţie cu noul ministrul, Sulfina Barbu, şi este convins că aceasta este unul dintre oamenii din PDL care pot face faţă Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

"Sunt convins că noul ministru, doamna Sulfina Barbu, e unul din oamenii din Partidul Democrat Liberal care chiar poate să facă faţă acestui minister. Am şi avut o discuţie cu dânsa în acest week-end. I-am explicat cum stau lucrurile, ce am făcut. Nici măcar nu pot să spun că am regrete că nu continui eu. Important e ca ea să continue ce am început eu, ce a început Botiş. Asta e important: să existe continuitatea, nu cine aplică un set de politici. Dacă ele sunt bune e important să existe aceeaşi viziune, care există pentru că nu venim din zone ideologice diferite", a declarat Sebastian Lăzăroiu.

Fostul ministru i-a spus Sulfinei Barbu că Legea asistenţei sociale trebuie să fie pe primul loc între priorităţile sale ca ministru al Muncii, urmată de proiectul bugetului de stat şi cel al bugetului social de stat, dar şi de fondurile europene.

"I-am spus de fondurile europene pentru că nu e important doar în cadrul ministerului. Tot ce înseamnă fonduri europene e o resursă vitală pentru noi. Şi anul trecut, dacă n-am fi avut banii europeni, probabil n-am fi reuşit să ieşim din recesiune. Asta ne va ajuta foarte mult să creăm locuri de muncă. Va trebui să fie atentă să nu se încetinească ritmul. Să nu apară blocaje ca anul trecut. Are acolo nişte oameni competenţi şi totul e să supravegheze lucrurile", a precizat Lăzăroiu.

 

Problemele sistemului de asistenţă socială încep de la primării, unde sunt oameni politici

Sebastian Lăzăroiu a spus, pentru MEDIAFAX, că a înţeles că "pe undeva" există o lipsă de voinţă politică privind modificarea legilor, astfel încât în sistemul de asistenţă socială să nu fie erori şi că problemele încep de la primării unde există o complicitate a partidelor în a menţine situaţia.

Fostul ministru al Muncii s-a declarat "îngrozit" de neregulile raportate de Inspecţia Socială şi de faptul că sistemul este "necontrolabil".

"Pe Legea asistenţei sociale proiectul de lege era deja făcut şi intrase în Senat şi intrase chiar în procedură de urgenţă. Sigur că prima întrebare pe care mi-am pus-o a fost de ce avem nevoie de o nouă lege a asistenţei sociale şi am luat-o cumva de la zero ca să văd cum arată sistemul. Mi-a luat aproape o lună să înţeleg foarte bine cum funcţionează, nu aici la Bucureşti, ci cum funcţionează în teritoriu. Am avut câteva vizite în judeţe şi am descoperit că sunt foarte multe nereguli. Cele mai multe constatate înainte să vin eu în minister de către Inspecţia Socială. Neregulile respective raportate ca nişte statistici din dosarele verificate recunosc că m-au cam îngrozit când le-am văzut. Pe urmă m-am îngrozit şi mai tare când am văzut cum arată legislaţia şi mi-am dat seama că de fapt sistemul este necontrolabil în momentul acesta", a spus Lăzăroiu.

Potrivit acestuia, legislaţia este foarte permisivă şi nu are nici sancţiuni, nici reguli clare de control, context în care atunci când a aflat că România cheltuie doar 14 miliarde de lei pe an pentru asistenţă socială a apreciat că "este puţin la cât de permisiv este sistemul".

 

„Marea responsabilitate este la primării”

"Evident că responsabilităţile sunt împărţite, dar marea responsabilitate este la primării, la cei care determină eligibilitatea beneficiarilor de asistenţă socială. De aceea am şi avut nişte declaraţii care au stârnit multe pasiuni politice pentru că erau legate de partidele politice. Dar am înţeles că de fapt undeva e o lipsă de voinţă politică să modificăm legile în aşa fel încât să facem sistemul cât mai ermetic, fără fraudă şi erori. Totul începe de la primărie pentru că acolo sunt oameni politici şi mie mi s-a părut că există o complicitate a partidelor în a menţine lucrurile aşa cum sunt. Legea cadru a asistenţei venea cumva să corecteze lucrurile, dar nu doar ea, ci şi celelalte legi speciale care urmează să fie modificate şi ele ar veni cumva să pună ordine în sistem", a apreciat fostul ministru.

În opinia lui, legea, prin ceea ce-şi propune, are ca scop eliminarea dependenţei faţă de stat a celor care sunt beneficiari şi care sunt foarte greu de determinat întrucât sunt situaţii în care părinţii trăiesc din alocaţiile copiilor.

"Eu am vehiculat nişte cifre, dar eu ştiu ce se ascunde în spatele acestor cifre şi îmi dau seama că ele devin foarte relative din cauza legilor pe care le avem şi a cadrului general. Dacă o familie are opt copii şi toţi primesc alocaţie de stat şi părinţii nu lucrează nicăieri atunci avem opt beneficiari sau zece. Pentru că părinţii trăiesc din alocaţia care o primesc pentru cei opt copii. Atunci e greu de estimat, noi ne uităm în arhive şi în baza noastră de date şi vedem că sunt aproape opt milioane de titulari, dar cei care beneficiază pot fi mult mai mulţi. De aceea s-au vehiculat cifre atât de diferite", a explicat fostul ministru.

Acesta consideră că termenul dat pentru noua lege a asistenţei sociale este unul realist, subliniind că nu consideră această lege un eşec al mandatului său.

"Nici pe departe nu cred că e un eşec. Sigur ea are un termen şi termen e foarte strâns şi termenul este sfârşitul lunii septembrie, pe care noi l-am angajat în relaţia cu finanţatorii. Nu mi s-a părut un termen nerealist pentru că ştiu că legea este în procedură de urgenţă şi e din iunie în Parlament, dar din păcate a fost blocajul în Senat pe fondul absenteismului unor senatori de la putere şi opoziţia a făcut un joc care, după părerea mea, a fost împotriva interesului României. Ei aveau posibilitatea să respingă legea sau s-o aprobe dacă le convenea, oricare din cele două situaţii", a mai spus Lăzăroiu.

Dezbaterea Legii asistenţei sociale a fost amânată, miercuri, de plenul Senatului, reprezentanţii PSD şi PNL fiind majoritari la votul prin care s-a propus scoaterea acestui proiect de pe ordinea de zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lăzăroiu: Sunt convins că Sulfina Barbu e unul din oamenii care pot face faţă ministerului.
 Vizualizări articol: 379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lăzăroiu: Sunt convins că Sulfina Barbu e unul din oamenii care pot face faţă ministerului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei