Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 sep 2011 - Anul XVI, nr. 220 (4818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tabără: Producţia de grâu este de peste opt milioane de tone, România redevine grânar

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, ieri, la Bistriţa, că producţia de grâu din acest an este de peste opt milioane de tone, din care peste patru milioane de tone sunt disponibile pentru export, afirmând că acest lucru face ca România să redevină "grânar".

"Producţia scriptică la grâu este de peste 7,2 milioane de tone. În realitate, producţia la grâu este de peste opt milioane de tone, o spun cu toată răspunderea. Asta înseamnă un disponibil pentru export de peste patru milioane de tone", a spus Tabără, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a declarat că România se poate intitula din nou grânar, mai ales că producţia este şi de calitate.

"E prima oară când putem discuta despre un anumit grânar. Producţia e de excepţională calitate. Sunt judeţe în care grâul este sută la sută bun pentru panificaţie. În media pe ţară, proporţia de grâu bun pentru panificaţie este de peste 80 la sută. Reintrăm în clubul exportatorilor de grâu, unde România trebuie să rămână", a declarat Tabără.

Tabără a spus că, la porumb, producţia va depăşi 11 milioane de tone, iar la floarea-soarelui va fi o producţie de 1,6 milioane de tone, record istoric. La rapiţă vom avea o producţie de aproape 800.000 de tone.

Ministrul a adăugat că, în România, lipseşte soia, cu care ne-am putea duce pe un milion de hectare, dar se stă foarte bine la cartoful de toamnă, 3,5 milioane de tone estimate.

"La strugurii de vin, este unul dintre cei mai buni ani, pe 4 la sută din suprafaţă sunt 29.000 de tone, dar estimăm 765.000 de tone. E o creştere de calitate a producţiei de struguri", a declarat el.

El a menţionat că în aceste condiţii de recoltă bogată se poate discuta despre "o primă aşezare în normalitate a pieţei agricole".

"Există şi distorsiuni legate de cerere, de mersul economiei. Nu agricultura e vinovată de ce înseamnă preţurile produselor agroalimentare. Nu voi accepta să facem presiune pe producătorul primar. A acţiona asupra lui, a-l face să vândă mai ieftin, în condiţiile în care speculanţii au lucrat ani de zile în sistemul acesta, ar fi o gravă eroare", a spus el.

Tabără a adăugat că ani de zile s-au dat mulţi bani spre agricultură sub formă de subvenţii, fără ca ele să se vadă într-o creştere efectivă şi durabilă.

"Creşterea este dată de puterea fermierului. Toată lumea a rămas tributară banilor care veneau la un moment dat. Este pentru prima dată când, datorită preţurilor şi pieţei, fermierii pot face cât de cât faţă, pot fi mai tari în producţie şi în piaţă", a spus Tabără.

Tabără a afirmat că este pentru prima dată după foarte mulţi ani când preţul porumbului depăşeşte preţul grâului.

"Asta înseamnă menţinerea unui preţ suspendat la grâu. Parte din producţia de porumb este îndreptată spre alte sectoare decât cele de furaj şi alimentaţie. Porumbul devine o principală sursă producătoare de energie", a declarat el.

 

Semne de îngrijorare din cauza secetei

Tabără a dat ca exemplu SUA în care se foloseşte porumb pentru producerea de etanol, dar şi Germania unde este folosit pentru biogaz şi electricitate.

"Nici noi nu o să fim scutiţi de o astfel de chestiune. O privire mai atentă asupra producţiei de biomasă ar putea să ne ducă la autarhia energetică. Important e că această plantă câştigă în durabilitate. România a avut până în urmă cu 7-8-10 ani o suprafaţă cultivată cu porumb de peste trei milioane hectare. E incredibil, m-am uitat peste statistici, suprafaţa cultivată cu porumb a coborât la 2,2 milioane hectare, în condiţiile în care şi zootehnia, mijloacele de valorificare s-au redus drastic", a spus Tabără, adăugând că această plantă va fi una câştigătoare, care deschide calea spre utilizări industriale.

În schimb, ministrul Agriculturii a declarat că seceta din ultima perioadă a determinat probleme în ceea ce priveşte semănatul, dar că nu este încă un pericol.

"Sunt semne de îngrijorare în ce priveşte această perioadă prelungită de secetă, dar ea are şi o parte benefică. Recoltările se fac în condiţii excepţionale. E prima oară când soiurile de vin depăşesc anumite limite care probabil că vor crea o anumită specificitate anului acesta, se recoltează porumb cu 14 la sută umiditate ceea ce înseamnă costuri mai reduse de uscare, producţii mai bune calitativ", a spus Tabără.

Tabără a spus că problemele pe care le creează seceta sunt legate mai mult de semănatul culturilor de toamnă.

"Sunt probleme cu semănatul culturilor de toamnă, dar nu este încă un pericol. Am avertizat ca rapiţa să nu fie semănată mai repede decât legat de mersul vremii. Degeaba ai semănat şi stă în pământ. Din cele 600.000 de hectare de rapiţă s-au semănat 112.000, orzul, orzoaica, nu au început, dar e important ca oamenii să pregătească terenul. În condiţii de secetă e important modul cum se lucrează. Deocamdată nu sunt probleme legate de secetă. Deocamdată", a spus el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără: Producţia de grâu este de peste opt milioane de tone, România redevine grânar.
 Vizualizări articol: 714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tabără: Producţia de grâu este de peste opt milioane de tone, România redevine grânar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei