Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 sep 2011 - Anul XVI, nr. 220 (4818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consilierul lui Funeriu către o educatoare nemulţumită de salariu: Trebuie să rezistaţi deocamdată

Consilierul ministrului Daniel Funeriu, Tudor Urian, i-a spus unei educatoare care i-a reclamat că are un salariu de 490 de lei cu care îşi întreţine doi copii şi că s-a simţit umilită de atitudinea elevilor la bacalaureat că trebuie să reziste deocamdată şi că "e un pic patetică".

Tudor Urian a participat la conferinţa de presă în care FSLI a prezentat un studiu cu privire la situaţia celor care intră în sistemul de învăţământ.

Consilierul a spus că rezultatele studiului FSLI sunt credibile şi a recunoscut că situaţia celor care intră în sistemul de învăţământ "nu este una foarte roză". Pe de altă parte, el s-a arătat uimit când i s-au adus la cunoştinţă situaţii concrete privind deficitul de personal din unităţi şcolare, unde educatoarele sunt şi îngrijitoare şi bucătărese de exemplu.

"Mă îngrijorează această situaţie a cadrelor didactice tinere, dar trebuie ţinut cont de realitate, la nivel salarial nu ne putem permite prea mult", a spus Urian.

Consilierul ministrului a fost întrebat ce măsuri vor lua autorităţile, având în vedere că în cinci ani vor pleca aproape jumătate din cadrele didactice tinere. "Găsim soluţii atunci când vom avea o problemă", adică peste cinci ani când vor fi din ce în ce mai puţine cadre didactice.

O educatoare prezentă la conferinţă, Constanţa Pîntea, a reclamat faptul că anul trecut câştiga ca necalificată 490 de lei lunar, iar anul acesta ca titular va câştiga maximum 600 de lei. Ea i-a spus consilierului că este are doi copii şi că o ajută părinţii să supravieţuiască de la lună la lună. Educatoarea a susţinut că îşi iubeşte meseria, iar Urian i-a replicat că trebuie să reziste deocamdată.

Pe de altă parte, Constanţa Pîntea i-a mărturisit lui Tudor Urian că nu s-a simţit niciodată mai umilită de tineri care au susţinut examenul de bacalaureat în această vară, unde a fost supraveghetor, context în care consilierul i-a replicat că e "un pic patetică".

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că 41 la sută dintre tinerele cadre didactice din învăţământ vor părăsi sistemul, salariul mediu al acestora fiind de 875 de lei net. Potrivit lui Hancescu, soluţiile sunt la Guvern, fiind necesară o finanţare de cel puţin 6 la sută din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede legea.

"Dacă se continuă cu această politică salarială, învăţământul se va prăbuşi în următorii ani. În Bacău, de exemplu, doar într-o singură zi 127 de cadre didactice şi-au făcut cerere de concediu fără plată un an. S-ar putea ca în următorii ani ţările africane să ne salute din mers, o să fim o ţară subdezvoltată", a spus liderul FSLI.

Profesia de cadru didactic este privită de societate "cu milă si respect moderat", iar de cele mai multe ori este subapreciată. Din punctul de vedere al cadrelor didactice, societatea percepe profesia de cadru didactic drept o profesie "uşoară", "cu program lejer", o profesie "desconsiderată în ziua de astăzi", "foarte prost remunerată", "o meserie fără perspectivă", "Cenuşăreasa tuturor profesiilor", potrivit studiului.

Peste 50 la sută dintre cei intervievaţi au ales să lucreze în învăţământ pentru că "iubesc copiii", "au avut la rândul lor profesori model", "din pasiune". Sunt totuşi profesori care spun că au ales acest domeniu "pentru că n-am avut altă opţiune".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consilierul lui Funeriu către o educatoare nemulţumită de salariu: Trebuie să rezistaţi deocamdată.
 Vizualizări articol: 1218 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Consilierul lui Funeriu către o educatoare nemulţumită de salariu: Trebuie să rezistaţi deocamdată5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei