Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 aug 2011 - Anul XVI, nr. 202 (4800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Franţa şi Italia continuă expulzarea romilor români, susţin organizaţiile neguvernamentale

Organizaţiile neguvernamentale susţin că Franţa şi Italia se numără printre statele membre UE care încă mai demolează tabere şi deportează cetăţeni europeni, contrar anunţurilor făcute de Bruxelles, relatează The Guardian, în ediţia electronică.

La un an după ce mai multe state europene au început să demoleze taberele de romi şi să expulzeze sute de cetăţeni europeni în România, Comisia Europeană susţine că a câştigat lupta pentru protejarea drepturilor cetăţenilor la libertatea de mişcare în cadrul blocului comunitar.

Dar apărătorii drepturilor romilor au avertizat Bruxelles-ul că nu depune suficiente eforturi pentru a proteja cea mai mare minoritate etnică din Europa, şi că expulzările şi deportările continuă, în principal în Franţa şi Italia.

Executivul UE susţine că a rezolvat 90 la sută din cazurile identificate de încălcare a libertăţii de mişcare începând de vara trecută.

Peste 70 la sută dintre taberele ilegale de romi au fost demolate, iar familiilor li s-au oferit stimulente financiare pentru a părăsi ţara. În urmă cu un an, organizaţiile neguvernamentale franţuzeşti au declarat că în pofida acestei acţiuni discriminatorii a Guvernului în Franţa există acelaşi număr de romi ca înainte deoarece mulţi dintre ei s-au întors. Dar deoarece taberele lor au fost distruse, aceştia trăiesc în condiţii şi mai mizere, într-un climat de teamă şi intimidare.

Comisia a anunţat însă că a lansat acţiuni juridice împotriva a zece state, inclusiv Marea Britanie, Germania, Spania, Polonia şi Cehia, pentru că nu au transformat în lege directiva UE privind libertatea de mişcare.

Victoria Vasey, directorul juridic al Centrului european pentru drepturile omului (ERRC) cu sediul în Ungaria, a avertizat: "Expulzările se produc în continuare în principal în Franţa şi Italia. Expulzările continuă şi în Germania, dar acestea vizează mai degrabă romii kosovari, care nu sunt vizaţi de legea UE.

Potrivit Médecins du Monde, în perioada iunie-august, cel puţin 500 de romi au fost evacuaţi din tabere în Marsilia, în sudul Franţei. În Italia, 154 de evacuări au avut loc la Roma în perioada martie-mai, afectând 1.800 de romi.

În Danemarca, deportarea cetăţenilor europeni de etnie romă a fost de multe ori contestată cu succes în justiţie. Strategia a fost înlocuită, potrivit ERRC, prin arestarea şi hărţuirea acestor cetăţeni de către autorităţile daneze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Franţa şi Italia continuă expulzarea romilor români, susţin organizaţiile neguvernamentale.
 Vizualizări articol: 755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Franţa şi Italia continuă expulzarea romilor români, susţin organizaţiile neguvernamentale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei