Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iun 2011 - Anul XVI, nr. 151 (4749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Franks:Vom discuta implicaţiile reorganizării teritoriale; sunt necesare studii aprofundate

Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX că va analiza la Bucureşti împreună cu autorităţile române implicaţiile economice pe care le are reorganizarea administrativ-teritorială, menţionând că sunt necesare "studii aprofundate" înainte de o astfel de decizie.

"Am nevoie de mai multe date pentru a exprima o opinie referitoare la acest subiect. Implicaţiile economice ale acestei propuneri necesită studii aprofundate şi nu mă simt deocamdată în măsură să exprim un punct de vedere", a afirmat oficialul FMI.

Întrebat dacă autorităţile române au cerut FMI o poziţie referitoare la implicaţiile economice ale reorganizării teritoriale, Franks s-a rezumat să afirme doar că va discuta această chestiune la următoarea misiune de evaluare a acordului.

Preşedintele Băsescu a declarat, în 19 mai, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că speră ca în 2012 să fie adoptată o soluţie pentru reorganizarea administrativă a ţării, întrucât acum nu poate fi stimulată dezvoltarea, din cauză că se iau decizii pe suprafeţe mult prea mici, judeţele.

În 26 mai, Băsescu declara că pentru reorganizarea administrativă a României nu este necesară modificarea Constituţiei şi că această schimbare trebuie făcută pe modelul actualelor regiuni de dezvoltare.

Aceasta a fost de altfel şi tema unei întâlniri Băsescu-Boc-lideri PDL, de la sfârşitul lunii mai, în PDL apărând şi reacţii negative faţă de o astfel de iniţiativă.

În 7 iunie, Băsescu afirma, la Londra, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri britanic, că o reorganizare administrativă s-ar putea face în România în acest an, pentru a diminua birocraţia şi a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu propriile decizii.

O zi mai târziu, şeful statului cerea explicit Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

Opoziţia s-a declarat împotriva reorganizării, pronunţându-se pentru iniţierea unor referendumuri locale pe acest subiect.

În 21 iunie, la Palatul Cotroceni, au avut loc consultări ale şefului statului cu partidele parlamentare pe tema reorganizării administrative. PSD şi PNL au părăsit discuţiile.

În urma acestor discuţii, a apărut varianta "8 plus 2", adică opt judeţe şi Covasna şi Harghita, soluţie respinsă însă de UDMR.

Nici în coaliţie nu s-a ajuns la o soluţie de compromis, subiectul reorganizării fiind amânat luni, pentru toamnă, la o lună şi jumătate de la lansarea temei de către Băsescu.

În Parlament, şeful statului a acuzat PDL de lipsă de apetit faţă de tema reorganizării administrative, dar a avertizat că nu abandonează acest obiectiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Franks:Vom discuta implicaţiile reorganizării teritoriale; sunt necesare studii aprofundate.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Franks:Vom discuta implicaţiile reorganizării teritoriale; sunt necesare studii aprofundate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei