Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 iun 2011 - Anul XVI, nr. 135 (4733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astărăstoae: 40 la sută dintre medicii de familie dau faliment până în 2012 cu actualele norme

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, ieri, la conferinţa "Reforma sănătăţii la analiză", organizată de agenţia Mediafax şi Eureko, că 40 la sută dintre medicii de familie vor da faliment până anul viitor din cauza actualelor norme.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a criticat neregulile din sistemul de sănătate, apreciind că dacă în ultimii 20 de ani nu s-a putut schimba nimic, acest lucru este cauzat de "abordarea schematică".

Vasile Astărăstoae a arătat că un sistem de sănătate nu poate funcţiona fără profesioniştii din sistem, iar primul lucru care ar trebui făcut ar fi o evaluare pentru a vedea câţi profesionişti mai sunt, ce se face pentru ei şi cum pot fi împiedicaţi să plece din ţară.

În acest context, el s-a referit şi la medicii de familie, apreciind că 40 la sută nu vor putea supravieţui profesional până anul viitor cu actualele norme, care îi obligă să facă muncă voluntară pentru pacienţi.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a mai atras atenţia că este foarte importantă şi cultura care se dezvoltă în interiorul sistemului, precizând că o cultură conflictuală creşte costurile sistemului.

Vasile Astărăstoae declara, miercuri, că medicina de familie ar avea nevoie până la sfârşitul anului pentru a supravieţui de 200 milioane de lei, iar aceşti bani ar putea fi luaţi de stat dacă ar renunţa la construcţia a şapte kilometri de autostradă.

"Statul ar putea renunţa la şapte kilometri de autostradă pentru a aloca medicinei de familie 200 de milioane de lei, respectiv 50 de milioane de euro, ca să acopere solicitările făcute de medicii de familie pentru a supravieţui până la sfârşitul anului", a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România în conferinţa de lansare a campaniei "Respectă-ţi medicul!".

Vasile Astărăstoae a precizat că în această perioadă se derulează o campanie de denigrare a medicilor, iar Colegiul Medicilor din România cere autorităţilor statului să intervină şi să acopere nevoile minime ale medicilor de familie.

Normele la noul contract cadru pe 2011-2012 prevăd o creştere cu 10% a veniturilor asistenţei primare, alocarea banilor presupunând un efort financiar suplimentar întrucât statul nu are bani să aloce majorarea de 30% cerută de medicii de familei, a declarat, marţi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

El a ţinut să precizeze că o majorare de 30 la sută a veniturilor este imposibilă în acest context economic.

"Este imposibil să alocăm medicinei primare o creştere cu 30 la sută a veniturilor. În acest context economic, este imposibil. Bugetul CNAS are, la ora actuală, un deficit de cel puţin, 2 miliarde şi jumătate – 3 miliarde de lei, adică aproximativ 750 de milioane de euro", a mai spus Duţă.

Măsurile de reformare a sistemului de sănătate şi consecinţele introducerii coplăţii sunt analizate de reprezentanţi ai autorităţilor publice şi jucători privaţi din domeniul serviciilor medicale şi al asigurărilor la conferinţa "Reforma sănătăţii la analiză", organizată de agenţia Mediafax şi Eureko. Conferinţa a fost deschisă de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care a vorbit despre stadiul reformei sistemului sanitar în România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astărăstoae: 40 la sută dintre medicii de familie dau faliment până în 2012 cu actualele norme.
 Vizualizări articol: 450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astărăstoae: 40 la sută dintre medicii de familie dau faliment până în 2012 cu actualele norme0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei