Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iun 2011 - Anul XVI, nr. 133 (4731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, condamnată din nou de CEDO pentru trenarea unei anchete în cazul unui om mort în detenţie

România a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la viaţă şi pentru lipsa unei anchete eficiente, după ce un bărbat a reclamat că fiul său, în vârstă de 20 de ani, a murit în detenţie în condiţii neelucidate de stat timp de şapte ani.

Reclamantul, Ion Predică, s-a plâns Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg că fiul său, Marian Predică, în vârstă de 20 de ani, a murit în anul 2003, în timpul executării unei pedepse privative de libertate, ca urmare a loviturilor primite de la angajaţii Penitenciarului Rahova.

Într-un comunicat de marţi, Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), care l-a reprezentat pe Ion Predică în faţa judecătorilor de la Strasbourg, afirmă că reclamantul s-a plâns şi de lipsa unei anchete imparţiale şi eficiente care să clarifice circumstanţele în care a murit Marian Predică, precum şi de lipsa unor remedii interne efective pentru încălcarea dreptului la viaţă al fiului său.

"Astfel, deşi ancheta penală a început în urmă cu şapte ani, ea nu este finalizată nici în prezent, iar circumstanţele exacte ale decesului nu sunt cunoscute", scriu cei de la APADOR-CH în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, judecătorii CEDO au constatat încălcarea articolului 2 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care se referă la dreptul la viaţă, "sub aspect substanţial", deoarece autorităţile române nu au oferit o "explicaţie plauzibilă" pentru moartea lui Marian Predică în timp ce acesta se afla în custodia statului.

"Raportul medico-legal întocmit în urma decesului a stabilit natura violentă a morţii şi a consemnat leziuni grave pe corpul victimei. Cu toate acestea, ancheta penală împotriva angajaţilor penitenciarului, precum şi cea împotriva colegilor de cameră a decedatului au reţinut strict cauze medicale ale decesului (o presupusă criză de epilepsie), în condiţiile în care Marian Predică era perfect sănătos şi nu avea niciun fel de antecedente de boală", se mai arată în comunicatul citat.

În plus, CEDO "a reţinut inexistenţa unor remedii efective în plan intern pentru încălcarea dreptului la viaţă în acest caz", ceea ce a dus la constatarea încălcării articolului 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

"Ineficienţa anchetei penale l-a pus pe reclamant în imposibilitatea de a obţine inclusiv despăgubiri civile pentru decesul fiului său", se mai arată în comunicatul citat.

Conform site-ului instanţei de la Strasbourg, statul român a fost obligat să-i plătească lui Predică 35.000 de euro ca daune morale şi 5.135 de euro cheltuieli de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, condamnată din nou de CEDO pentru trenarea unei anchete în cazul unui om mort în detenţie.
 Vizualizări articol: 415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România, condamnată din nou de CEDO pentru trenarea unei anchete în cazul unui om mort în detenţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei