Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iun 2011 - Anul XVI, nr. 133 (4731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Igaş: Aderarea României la Schengen va avea loc, în proporţie de 99 la sută, în 2011

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că România este într-adevăr pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi că acest lucru se va întâmpla, în proporţie de 99 la sută, în 2011.

Traian Igaş a afirmat, în legătură cu un articol apărut în Financial Times, în care un diplomat european spunea că aderarea României la Schengen ar putea dura ani de zile, că nu poate avea nici o reacţie faţă de un anonim.

"Pot să spun însă că România este într-adevăr pregătită să adere la Schengen în 2011. Toţi experţii o spun şi toate rapoartele au confirmat acest lucru", a declarat Traian Igaş.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că, din discuţiile şi întrevederile avute până în acest moment, inclusiv la nivel european, poate afirma cu o precizie de 99 la sută că aderarea României la Schengen va avea loc în 2011.

"Este o decizie politică, ştim, dar există o apreciere generală pentru eforturile depuse de România", a mai spus Igaş.

Demnitarul a adăugat că, astăzi, se va duce la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg, unde are programate discuţii cu miniştrii ungar şi polonez de Interne, cel dintâi fiind preşedinte al Consiliului, iar cel de-al doilea urmând să preia mandatul.

Igaş a afirmat că a ţinut în mod constant legătura cu cei doi şi că, în urma unor convorbiri telefonice, a stabilit o întrevedere cu aceştia la Luxemburg pentru "a schimba unele impresii". El a subliniat că România beneficiază de sprijinul miniştrilor din cele două ţări în procesul de aderare la Schengen.

Diplomaţi europeni au avertizat că mai multe state mari condiţionează apartenenţa la spaţiul Schengen de reforme judiciare mai ample, mai degrabă decât de simpla administrare a frontierelor. Mai multe ţări s-au plâns după aderarea la UE a României şi Bulgariei că acestea nu au făcut suficient în privinţa reformării sistemelor judiciare şi a combaterii corupţiei.

Surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Financial Times în ediţia online de ieri, apreciază că aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi mai degrabă o chestiune de ani decât de luni, deoarece încrederea în instituţiile judiciare necesară "nu există acum".

"Va fi o chestiune de ani, mai degrabă decât de luni până când România şi Bulgaria vor putea adera la Schengen", a afirmat un diplomat european. "Încrederea în instituţiile judiciare necesară pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor ţări nu există acum", a adăugat el.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat însă speranţa că România şi Bulgaria vor obţine aprobarea pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul acestui an, în pofida obiecţiilor Franţei şi Germaniei, care consideră necesare mai multe pregătiri.

"Vom vedea, până la sfârşitul anului, dacă acordul nostru, tratatul nostru de aderare, este respectat sau nu de toată lumea", a afirmat Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times în timpul unei vizite în Marea Britanie. "Sperăm că nu vor fi (stabilite) condiţii suplimentare", a adăugat Traian Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Igaş: Aderarea României la Schengen va avea loc, în proporţie de 99 la sută, în 2011.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Igaş: Aderarea României la Schengen va avea loc, în proporţie de 99 la sută, în 20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei