Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iun 2011 - Anul XVI, nr. 132 (4730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein: Aveţi o problemă-cheie cu prezumarea caracterului licit al averilor

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, ieri, că o problemă-cheie a României este faptul că se prezumă în Constituţie că toate proprietăţile sunt dobândite licit şi că atât Legea fundamentală cât şi drepturile omului "nu sunt o licenţă pentru a fura".

"O problemă-cheie pe care o aveţi este faptul că se prezumă în articolul 44 (din Constituţie, n.red.) că toate proprietăţile sunt dobândite licit. Noi nu avem o astfel de prevedere în Statele Unite. Şi nu cred că este necesară", a spus Gitenstein.

El a făcut aceste declaraţii la o conferinţă organizată, luni, de Societatea Academică din România şi Fundaţia Freedom House România, cu tema "Confiscarea în România şi bunele practici la nivel internaţional".

"Mesajul meu pentru dumneavoastră este acela că nici Constituţia dumneavoastră şi nici drepturile omului nu sunt o licenţă pentru a fura", a spus Gitenstein.

Ambasadorul a vorbit despre sistemul de confiscare din America precizând: "Ne pasă de protecţia proprietăţii private mai mult decât oricui".

El a mai spus, răspunzând unor întrebări, că "dacă bunurile sunt acumulate prin mijloace ilegale, nu contează ale cui sunt, pe numele cui sunt. Faptul că sunt pe numele altcuiva, nu contează".

Gitenstein a mai spus că în Statele Unite, conform unei legislaţii redactate în 1984, există un fond special în care sunt acumulate bunurile sechestrate şi care în unele cazuri sunt folosite inclusiv pentru compensaţii pentru victime. În acest fond se află în prezent 4 miliarde de dolari.

Proiectul legii de revizuire a Constituţiei elimină, la articolul privitor la dreptul de proprietate privată, prevederea potrivit căreia caracterul licit al dobândirii averii se prezumă. În textul actual al Constituţiei, articolul 44 referitor la "Dreptul de proprietate privată" stipulează, la alineatul 8: "Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă".

În proiectul de lege de revizuire a Constituţiei, ultima parte a textului este eliminată, fiind menţinută doar cea potrivit căreia: "Averea dobândită licit nu poate fi confiscată".

Proiectului legii de revizuire a Constituţiei şi un tabel comparativ între textul actual al Constituţiei şi textul propus au fost postate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele Traian Băsescu a trimis Consiliului Legislativ, miercuri, proiectul legii de revizuire a Constituţiei, în vederea avizării acestuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein: Aveţi o problemă-cheie cu prezumarea caracterului licit al averilor.
 Vizualizări articol: 274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein: Aveţi o problemă-cheie cu prezumarea caracterului licit al averilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei