Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 mai 2011 - Anul XVI, nr. 112 (4710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PIB a crescut cu 0,6% în trimestrul I; România iese tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate, potrivit primelor estimări anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de trimestrul corespunzător din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.

Pentru ca o economie să iasă tehnic din recesiune este nevoie ca PIB să crească în două trimestre consecutiv. În trimestrul patru din 2010, faţă de precedentele trei luni, PIB a înregistrat o creştere uşoară, de 0,1%.

Toate estimările analiştilor privind evoluţia economiei din primul trimestru arătau că România a ieşit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, însă prognozele acestora au variat semnificativ, între 0,1% şi 1,1%.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat încă de săptămâna trecută că datele provizorii "îndreptăţesc" o creştere economică în intervalul 0,4-0,6%, faţă de trimestrul anterior. El a precizat atunci că acest lucru înseamnă "ieşirea din recesiune, nu din criză".

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB faţă de precedentele trei luni cu 0,1%.

De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Economia României a scăzut anul trecut cu 1,3%.

 

Costin: Indicatorii INS arată că România s-a oprit din cădere, nu că românii au un trai mai bun

Indicatorii INS arată că România s-a oprit din cădere, nu că românii au un trai mai bun, pentru că încă sunt fără locuri de muncă sute de mii de oameni şi s-au închis mii de firme, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

"Ce se întâmplă în România este ca şi căderea într-o prăpastie, la un moment dat te opreşti din cădere şi să începi să te caţeri. Noi nu am ieşit încă din groapă. Ei spun că ne-am oprit din cădere, dar ne mai ia timp până ajungem la mal, până ajungem unde am fost în 2008", a spus Costin.

Liderul BNS a precizat că economia României a coborât foarte jos şi, din cauza măsurilor guvernamentale, cădere nu a putut fi oprită.

"Peste 600.000 de salariaţi au fost aruncaţi peste bord, mii de firme au fost închise şi încă mai sunt pe drumuri sute de mii de salariaţi", a mai spus Costin.

El a subliniat că această oprire din cădere nu este meritul Guvernului, care ar fi trebuit din 2008 să investească masiv şi să atragă fonduri, dar nu a făcut acest lucru.

"Indicatorii INS nu arată faptul că o ducem mai bine. Putem cădea din nou oricând dacă Guvernul nu ia măsuri", a adăugat liderul BNS.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PIB a crescut cu 0,6% în trimestrul I; România iese tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate.
 Vizualizări articol: 644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
PIB a crescut cu 0,6% în trimestrul I; România iese tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei