Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 feb 2011 - Anul XVI, nr. 29 (4627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul decide în primăvară în privinţa eliminării subvenţiilor la încălzire, asumată faţă de FMI

 

Guvernul va lua o decizie în privinţa eliminării subvenţiilor la încălzire în primăvara acestui an, după ce strategia de dezvoltare a sistemului de termoficare va fi finalizată, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, întrebat dacă Executivul îşi va respecta angajamentul din înţelegerea cu FMI.

El a răspuns astfel după ce a fost întrebat de jurnalişti, la finalul unei întâlniri cu oamenii de afaceri, dacă Guvernul îşi menţine angajamentul faţă de FMI de a elimina subvenţiile la încălzire, pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilită pentru acest an.

"Vom discuta după finalizarea strategiei privind termoficarea, în primăvara acestui an", a spus Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în luna mai 2010, după finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care şi diminuarea masivă a subvenţiilor la încălzire prin direcţionarea fondurilor doar către persoane cu venituri reduse.

Scrisoarea de intenţie la acordul stand-by redactată după negocierile din luna august 2010 cu FMI releva că Guvernul s-a angajat inclusiv să elimine subvenţiile la încălzire.

Ulterior, după o întâlnire cu sindicatele, premierul Emil Boc a anunţat că subvenţiile pentru termoficare vor fi acordate şi în 2010, iar în 2011, din aprilie, se va aplica o nouă strategie, astfel încât subvenţia să fie acordată numai celor care trebuie susţinuţi de stat şi să nu mai fie plătită nediferenţiat, ca în ultimii zece ani.

În cel mai recent raport publicat de echipa de evaluare a FMI se precizează că s-au convenit mai multe măsuri cu autorităţile de la Bucureşti pentru limitarea deficitului bugetar la 4,4% din PIB în 2011, printre care: (i)eliminarea primelor de vacanţă şi al celui de-al 13-lea salariu pentru a permite o oarecare recuperare a salariilor din sectorul public în limitele anvelopei salariale agreate; (ii) continuarea politicii de înlocuire a unui singur funcţionar public din şapte care părăsesc sistemul; (iii) prelungirea îngheţării pensiilor din anul acesta; (iv) lărgirea bazei de contribuţii la asigurările de sănătate pentru a include mai mulţi pensionari; şi (v) eliminarea subvenţiilor de căldură".

Experţii FMI notează că autorităţile se vor confrunta cu un număr de provocări pe parte de implementare a elementelor cheie ale ajustării, dar nu enumără printre în categoria măsurilor cu probabilitate incertă de adoptare şi eliminarea subvenţiilor la căldură.

"Reducerea asumată a anvelopei salariale depinde de capacitatea autorităţilor de a menţine şi în 2011 cea mai mare parte a reducerilor salariale convenite în iulie 2010, şi pe o reducere progresivă a numărului de angajaţi din sectorul public. Reformele din sectorul de sănătate vor trebui să predomine efectiv tendinţa din trecut de depăşire semnificativă a cheltuielilor. Autorităţile vor trebui de asemenea să continue să reziste presiunilor politice puternice de reducere a impozitelor pe venit sau a cotelor de contribuţii sociale sau de escaladare a cheltuielilor de capital dincolo de nivelurile sustenabile. Autorităţile sunt hotărâte în continuare să ia măsuri suplimentare în cazul în care vreuna din aceste provocări va periclita realizarea strategiei lor de ajustare", se spune în raportul publicat în ianuarie, după a şasea evaluare în cadrul acordului stand-by.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE se află în România pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se analizează îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi se negociază condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Misiunea se încheie în data de 8 februarie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul decide în primăvară în privinţa eliminării subvenţiilor la încălzire, asumată faţă de FMI.
 Vizualizări articol: 580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul decide în primăvară în privinţa eliminării subvenţiilor la încălzire, asumată faţă de FMI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 5 feb 2011, 11:55:49
FMI ne poartă în lesă ...şi nu invers
Dar România e perversă ... îi place
Ne arată cu degetul dar , mai ales
Ne face de cacao pe oriunde se duce

FMI nu ţine cu românu’ ( ha ! ...evident )
Cum să ţină cu prostu’ de sub papuc
Dar la ce se’ntâmplă’n ţară e atent
Doar ... nu vrea să moară boul de sub jug

Cuprinşi de somnolenţă mai avem puterea
De’a crede într’o rază de speranţă ... v-a fi bine
Suntem producţia de vinovaţi,asta e durerea
Amăgindu’ne că speranţa e ... la un gând distanţă

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei