Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 ian 2011 - Anul XVI, nr. 19 (4617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Casa de Pensii a MAI primeşte în continuare adeverinţe, dar nu mai recalculează pensii

Casa de Pensii a MAI primeşte în continuare adeverinţe cu veniturile realizate de foştii angajaţi ai ministerului, însă nu mai recalculează nici o pensie până la apariţia noii HG privind procedura de punere în aplicare a Legii 119/2010.

Pensionarii militari care au activat în Ministerul Administraţiei şi Internelor îşi pot depune în continuare la Casa de Pensii a MAI adeverinţele cu veniturile individual realizate, documente necesare pentru recalcularea pensiilor potrivit Legii 119/2010, au declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai ministerului.

Până la apariţia noii hotărâri de Guvern privind procedura de punere în aplicare a Legii 119/2010, care va înlocui HG 735/2010 suspendată, procesul de recalculare este oprit la Casa de Pensii a MAI, au precizat sursele citate.

Acestea au mai spus că, până la data de 24 ianuarie, la MAI au fost primite şi înregistrate 17.245 de adeverinţe privind veniturile pensionarilor militari care au activat în minister. Dintre aceste dosare, 969 de cereri de recalculare fuseseră soluţionate până la sfârşitul anului 2010.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după o întâlnire cu premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Traian Igaş şi directorii serviciilor de informaţii, că, urmare a deciziei ICCJ, HG 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a Legii 119/2010, se suspendă. El a menţionat însă că Legea 119/2010, pe baza căreia se recalculează pensiile, rămâne în vigoare.

"Prima concluzie a discuţiilor de astăzi este ca decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie respectată, deci se suspendă procesul de recalculare a pensiilor în baza hotărârii 735 din 21 iulie 2010. Aş vrea să înţelegeţi toţi şi să ieşiţi, pe cât posibil, din manipulare. Hotărârea suspendată de instanţa supremă nu se referă la recalcularea pensiilor militare; la acest lucru se referă Legea 119/ 2010. Şi Legea 119/ 2010 este în plină aplicare şi forţă, legea prin care se recalculează pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor", a anunţat Băsescu.

Şeful statului a explicat că pensiile recalculate în baza Legii 119 sunt valabile şi că va fi emisă o nouă hotărâre de Guvern pentru metodologia de aplicare a legii. Băsescu a precizat că noua HG de aplicare a Legii 119 va ţine cont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti, urmând să stabilească un nou mecanism de strângere a datelor, astfel încât responsabilitatea dovedirii contribuţiilor la pensii şi vechimii să o aibă autorităţile.

Membrii coaliţiei de guvernământ au decis, ieri, ca Executivul să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care se va prelungi termenul de recalculare a pensiile militarilor până la 31 decembrie 2011, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul UDMR Kelemen Hunor.

Casa de Pensii a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) care are sarcina de a recalcula pensiile foştilor angajaţi ai instituţiei procesează în jur de două pensii pe zi, în contextul în care doar 50 de angajaţi se ocupă de aceste documente, declara, în 14 ianuarie, consilierul ministrului Administraţiei şi Internelor, Nicolae Chesnoiu. El preciza că numărul angajaţilor va fi suplimentat cu aproximativ 150.

Totodată, Chesnoiu spunea că, până în 22 noiembrie 2010, doar în jur de 1.000 de pensionari din MAI şi-au depus adeverinţele necesare recalculării pensiilor în funcţie de venitul pe care l-au avut. Alţi 7.000 de pensionari care au avut adeverinţele la dispoziţie ar fi "stat cu ele acasă" şi nu le-au depus la timp, astfel că pensiile lor au fost recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie, preciza Chesnoiu.

El adăuga că la Casa de Pensii a MAI trebuie recalculate aproape 70.000 de pensii.

Consilierul MAI mai spunea atunci că peste 80 la sută din pensiile foştilor angajaţi MAI erau de sub 3.000 de lei şi că, după recalculare, acestea au crescut măcar cu 100 - 200 de lei. El preciza că persoanele care au venit în MAI în urma numirilor politice, care au stat doi-trei ani sau chiar mai puţin şi apoi au ieşit la pensie sunt printre cele dezavantajate de recalculări, nu angajaţii care au muncit 30 de ani şi au înaintat treptat în grade.

În ceea ce priveşte vechimea în muncă, Chesnoiu spunea că unii angajaţi din Jandarmerie nu şi-au regăsit în documente anii corecţi de muncă. El preciza că MAI intenţionează să facă o intervenţie la Ministerul Finanţelor, pentru a obţine "o echivalare" pentru aceşti oameni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa de Pensii a MAI primeşte în continuare adeverinţe, dar nu mai recalculează pensii.
 Vizualizări articol: 685 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Casa de Pensii a MAI primeşte în continuare adeverinţe, dar nu mai recalculează pensii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei