Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 ian 2011 - Anul XVI, nr. 18 (4616)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comentariu

Arme emoţionale pentru pensionari scumpi

Într-o ţară trist de îmbătrânită - după datele lui 2010 sunt 5,8 milioane de pensionari - cei care au pus la odihnă în fundul dulapului epoleţii văzuţi sau nevăzuţi sunt peste 150 de mii, din 180 de mii de beneficiari de pensii speciale, iar "costul" lor se învârte cam în jur de un miliard de euro.

Din perspectiva rece şi deloc agreabilă a cifrelor şi proporţiilor se poate vorbi de o comunitate relativ redusă, dar scumpă. De voie, de (din) nevoie, guvernul Boc, constrâns de realităţile economice negre şi sprijinit de majoritatea politică necesară a decis că regulile aparte care guvernau această comunitate trebuie ajustate şi aduse cumva la acelaşi numitor cu cele urmate de lumea civililor. Din calculele Executivului, după cum spunea Emil Boc acum nu mult timp rezulta că această operaţiune, unde numitorul comun este Legea sistemului unitar de pensii, o economie vărsată în puşculiţa bugetară între 500 şi 800 de milioane de euro. Aproape o amortizare cu valoare de oxigen, având în vedere împrejurările.

Însă, ceea ce guvernul a socotit că e just şi determinat de raţiuni superioare s-a văzut în cealaltă parte ca într-o oglindă răsturnată şi a născut o reacţie adversă puternică, cu o componentă emoţională accentuată. Liderii nemulţumiţilor nu sunt mulţi, dar lasă impresia că aceia aliniaţi în spatele lor sunt numeroşi, bine organizaţi şi foarte determinaţi. Acţiunile lor au fost tăioase, vocale şi declaraţiile categorice. De cealaltă parte, guvernul, declarativ şi în acţiune a rămas pe poziţie. Intervenţia justiţiei a suspendat temporar ostilităţile. Dar disputa va fi de durată, cauza celor "vătămaţi" fiind susţinută din toţi plămânii de opoziţia politică.

Fiecare îşi apără dreptatea şi e decis să "moară" cu argumentele de gât. Vocile care s-au auzit până acum din rândul pensionarilor militari au fost la unison : ni s-a făcut o nedreptate. În masă, întrucât, curios, din această comunitate nu au răzbătut opinii contrare. Motivul? Poate ţine de cele omeneşti. Este acel "%" tăcut aproape asurzitor, militar sadea, trecut prin liceu militar, şcoala militară, academie, cu epoleţii îmbogăţiţi "pe bune" şi pe merite reale, cu viaţă aspră de garnizoană. Nu că în rândul lor fluturaşul de pensie al lunii ianuarie ar fi făcut integral dreptate. Marele rău este ca n-a făcut. Mai est si "%" «funcţia bate gradul» şi aduce sporul. Două căi care au fost urmate şi uneori cu răsplată invers proporţională meritelor.

Un mecanism a fost pus în mişcare. Prin punerea sa la punct - căci statul trebuie să-şi facă o ordine militărească în hârtii, unele dispărute din varii neglijenţe şi a căror absenţă duce la folosirea unor soluţii incorecte - care este esenţială, pot fi satisfăcute comandamentele etice reale în materie de pensii. În sensul pozitiv al unei vechi înţelepciuni populare: "fiecăruia ce i se cuvine". După contribuţie, stăruinţă/vechime, muncă. Şi, până la Cel de Sus, asta stă în puterea oamenilor.

Indira CRASNEA, indira@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arme emoţionale pentru pensionari scumpi.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arme emoţionale pentru pensionari scumpi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei