Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 ian 2011 - Anul XVI, nr. 4 (4602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde euro prin noul acord

FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde euro în cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi încheiat cel mai probabil pe un an după finalizarea programului actual în mai, iar banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

"Cele mai recente calcule arată că suma care va fi alocată României de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă", au afirmat MEDIAFAX sursele citate.

Suma a fost avansată în cadrul discuţiilor despre noul acord şi a fost calculată pe baza parametrilor economici disponibili în prezent. Ea poate fi modificată în următoarele luni, în funcţie de evoluţia economiei şi a nevoii de finanţare a statului, au menţionat sursele.

Statul va plăti însă instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an chiar dacă banii nu vor fi folosiţi.

Autorităţile române înclină către un acord cu Fondul doar pe un an, motivul principal fiind că în 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. Durata exactă a acordului va fi stabilită după şedinţa board-ului FMI de vineri, care va decide dacă va elibera României următoarea tranşă, de aproximativ 900 de milioane de euro.

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au avut ieri o întâlnire în care au stabilit parametrii noului acord de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană.

Băsescu a reiterat miercuri că România trebuie să continue relaţia cu FMI printr-un acord de tip precautionary (preventiv), pentru stabilitate financiară. Şeful statului a spus că eventuale fonduri vor fi atrase de la Uniunea Europeană, din sumele puse la dispoziţia statelor din afara zonei euro.

O delegaţie a FMI va veni la Bucureşti pe 25 ianuarie pentru evaluarea acordului în derulare şi discuţii cu autorităţile române privind termenii unui nou aranjament.

Noul program cu FMI va include măsuri de reformă care să asigure revenirea economiei la potenţialul său, iar printre cele mai importante acţiuni este ajustarea deficitului bugetar, astfel încât decalajul să scadă sub 3% din PIB.

Asigurarea stabilităţii sistemului financiar va fi o altă componentă prioritară în cadrul programului. Pe partea structurală, vor fi vizate domenii cheie unde reforma încă nu a fost încheiată, respectiv companiile de stat şi eficienţa cheltuielilor publice.

Nu în ultimul rând, FMI va dori să se asigure că toate obstacolele birocratice împotriva atragerii fondurilor europene vor fi depăşite, iar statul va avea suficienţi bani pentru a asigura partea de finanţare necesară pentru atragerea fondurilor europene.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit până acum tranşe în valoare totală de 15,2 miliarde de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde euro prin noul acord.
 Vizualizări articol: 440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde euro prin noul acord0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei