Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 ian 2011 - Anul XVI, nr. 3 (4601)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul nu mai poate da OU pentru salariile şefilor din firme de stat, dar susţine că rămân reduse

Guvernul susţine că reprezentanţii statului în consiliile de administraţie ale companiilor naţionale vor primi în continuare indemnizaţii plafonate, cel puţin până la aprobarea noilor BVC, în baza unui mandat acordat miniştrilor, dar fără o ordonanţă de menţinere a remuneraţiei la nivelul din 2010.

Potrivit Guvernului, indemnizaţiile ar urma să rămână la un nivel plafonat în baza unui memorandum aprobat în şedinţa de ieri seara a Cabinetului.

În ultimii doi ani, indemnizaţiile reprezentanţilor statului în CA la companiile naţionale au fost plafonate prin ordonanţe de urgenţă, dar Guvernul nu a mai emis până în prezent un astfel de act normativ care să prevadă că aceste indemnizaţii vor fi menţinute la un nivel redus şi în 2011. Executivul nici nu mai poate emite ordonanţă de urgenţă pe parcursul lunii ianuarie, în perioada vacanţei parlamentare.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat, ieri seara, că reprezentanţii statului în Consiliile de Administraţie ale companiilor naţionale, regiilor, societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat vor primi indemnizaţii în cuantumurile stabilite în anul 2010 cel puţin până la aprobarea de către Guvern a bugetelor de venituri şi cheltuieli pentru 2011 ale acestor operatori economici.

După aprobarea BVC-urilor, se va decide dacă se va merge pe reglementările din anul 2010 sau dacă, în funcţie de performanţă, se pot face diferenţieri.

"Când spun performanţă mă refer la creşterea veniturilor, reducerea cheltuielilor, eliminarea pierderilor şi maximizarea profitului. Asta vom şti la sfârşitul lunii ianuarie. Până atunci mergem pe reglementările actuale", a spus oficialul guvernamental.

Miniştrii au fost mandataţi de premier să urmărească respectarea acestor prevederi chiar şi în lipsa unei ordonanţe de urgenţă.

Atenţionat de jurnalişti că pentru ca indemnizaţiile să rămână plafonate şi în acest an este nevoie de un act normativ cu putere de lege, iar memorandumul nu este un astfel de act normativ, şi întrebat în baza cărei legi vor fi reduse reduse şi în 2011 aceste salarii, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns că este vorba de un mandat pe care Executivul îl dă pentru reprezentanţii săi în consiliile de administraţie din companiile, regiile, societăţile comerciale, cu capital majoritar sau integral de stat.

"Directorii de companii şi reprezentanţii statului în aceste consilii de administraţie sunt reprezentanţi ai statului. Ei au, în primul rând, şi un mandat politic", a spus Ioana Muntean.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi.

În acelaşi timp, Executivul a anunţat că salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menţinută pe întregul an 2010.

Până în prezent, Guvernul nu a emis un act normativ prin care indemnizaţiile directorilor generali să fie plafonate şi pe parcursul anului 2011.

Contractul de mandat este încheiat între operatorul economic, reprezentat de consiliul de administraţie, şi directorul general/directorul operatorului economic, care are ca obiect îndeplinirea unor obiective şi criterii de performanţă aprobate de acţionari.

În contractul de mandat sunt prevăzute criterii de performanţă specifice şi obiective cuantificate privind reducerea creanţelor, a plăţilor restante, pierderilor şi cheltuielilor, precum şi creşterea productivităţii muncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul nu mai poate da OU pentru salariile şefilor din firme de stat, dar susţine că rămân reduse.
 Vizualizări articol: 584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul nu mai poate da OU pentru salariile şefilor din firme de stat, dar susţine că rămân reduse0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei