Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 dec 2010 - Anul XV, nr. 297 (4588)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: Numărul de paturi din spitale, redus cu peste 12.000 în următorii 3 ani pentru a atinge media UE

Ministerul Sănătăţii (MS) propune un plan naţional de paturi astfel încât România să atingă în următorii trei ani media europeană de 5,61 paturi la mia de locuitori, acesta însemnând desfiinţarea a 12.153 de locuri în spitale.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2011-2013 se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la secţiunea Transparenţă decizională.

"Deşi legea o impunea, conform Legii nr. 95/2006 a reformei în Sănătate la art. 169 era prevăzută realizarea Planului Naţional de paturi, până astăzi nu s-a materializat o astfel de reglementare. Pentru prima dată, echipa Ministerului Sănătăţii propune un astfel de document, pe termen mediu, care va stabili numărul de paturi atât din unităţile publice, cât şi din cele private pentru care casele de asigurări de sănătate vor putea încheia contracte de furnizare de servicii medicale. Era nevoie de un asemenea Plan pentru a stabili un echilibru în sistem şi o concurenţă la contractare, aşa cum de altfel a prevăzut legiuitorul acum patru ani", a declarat ieri, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat într-un comunicat al MS.

Conform proiectului de act normativ, pentru anul 2011 numărul total de paturi care este aprobat pentru contractare va fi de 129.524, faţă de 135.280 în 2010, ceea ce înseamnă 6,02 paturi la mia de locuitori.

Numărul de paturi din spitale va scădea treptat în următorii ani, astfel că în 2012 va ajunge la 125.639, adică 5,84 paturi la mia de locuitori, iar în 2013 va fi de 123.127, adică 5,72 paturi la mia de locuitori.

Detalierea pe judeţe a numărului de paturi aprobate pentru contractare cu casele de asigurări de sănătate, atât pentru segmentul spitalelor publice, cât şi private, se va face anual, prin Ordin de ministru.

În cazul în care numărul total de paturi al spitalelor publice şi private existent la nivelul unui judeţ este mai mare decât cel prevăzut, casele de asigurări de sănătate pot organiza licitaţii în vederea contractării unor servicii din pachetul de servicii, pe baza prevederilor din contractul cadru.

Potrivit Strategiei Naţionale de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012, document realizat de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu experţi ai Băncii Mondiale, care a fost în dezbatere publică, în Olanda este înregistrată cea mai scăzută rată de spitalizare, cu 109,31 la o mie de locuitori, urmată de Anglia - cu 128,69, Elveţia- 169,10 şi Franţa - 171,55.

Şi numărul de paturi era în România foarte ridicat, de aceea, în perioada februarie - august 2010, la nivel naţional au fost reduse 9.200 de paturi. Măsura a fost luată astfel încât numărul de paturi raportat la numărul locuitorilor să se apropie de media europeană, se arăta în documentul citat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: Numărul de paturi din spitale, redus cu peste 12.000 în următorii 3 ani pentru a atinge media UE.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS: Numărul de paturi din spitale, redus cu peste 12.000 în următorii 3 ani pentru a atinge media UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Paturi ca in UE...sanatate made in Romania trimis de
(17 dec 2010, 16:52:13
Cand o sa avem si noi sistemul sanitar la standardele celor din Ue putem sa aliniem si nr de paturi. Daca s-ar asigura un nr mai mare de consulatii la cabinetele medicilor de familie s-ar putea degreva spitalele de multele internari...doar ca guvernul tocmai ce-a redus nr consultatiilor pe care le poate efectua un dr de familie la 20 in loc sa le creasca. In felul acesta nu veti reusi decat sa omorati o gramada de oameni, in speta pensionari...si uite asa se va putea lauda si guvernul BOC ca a marit pensiile...oameni mai putini=pensii mai mari.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei