Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 nov 2010 - Anul XV, nr. 280 (4571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mărmureanu: Cutremure sub 7 pot fi în perioada următoare, nici până în 2030 nu va fi unul catastrofal

Cutremure de până în 7 grade se pot produce în perioada următoare în România, dar nu sunt periculoase, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, directorului Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, care a precizat însă că nici până în 2030 "nu vom avea un cutremur catastrofal".

"Cutremure de peste 6 grade am avut în ultimii 30 de ani. De exemplu, în 1986 am avut un cutremur de 6,95, în 1990 am avut unul de 6,7, iar în 2004, de 6,2. Nu au fost victime. Acestea nu sunt periculoase pentru România", a spus Mărmureanu.

El a subliniat că "un cutremur catastrofal" în Vrancea înseamnă să aibă peste 7 grade pe scara Richter.

"Tectonica acum este ocupată cu Asia. Eeu cred că nici până în 2022 sau nici până în 2030 nu vom avea un cutremur catastrofal", a mai spus Mărmureanu.

El a menţionat că, la acest moment, institutul deţine aparatură performantă, care poate înregistra chiar şi un cutremur de 0,02 grade, dar că nu există predicţii, concluziile specialiştilor fiind stabilite pe baza analizelor făcute în ultimii 600 de ani.

Directorul Institutului pentru Fizica Pământului spunea, joi, referindu-se la intensificarea activităţii seismice, că în România se petrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mică, sub patru grade pe scara Richter, însă acestea nu activează cutremurele adânci, adică cele periculoase.

În România au fost, în ultimele două zile, aproximativ 23 de "cutremure mici", iar acest lucru este posibil de detectat şi pentru că există aparatură foarte sofisticată de monitorizare, a declarat directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheorghe Mărmureanu.

"Ceea ce s-a petrecut în ultimul timp nu are nici o relevanţă, pentru că acestea sunt cutremure de suprafaţă. În ultima perioadă, în Balcani au fost foarte multe cutremure, asta datorită tectonicii legate de Africa şi de Asia. Nu are nici o relevanţă, pentru că pentru România cutremurele periculoase sunt cele adânci petrecute în Vrancea, la alt etaj, adică între 90 până la 180 de kilometri, în timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri", a explicat Mărmureanu.

El a precizat că niciodată aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele adânci, deci nu e nicio problemă în acest caz în ce priveşte producerea unui seism de mare intensitate.

"Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani şi două luni, peste 69.000 peste gradul patru în lume, deci nu este nici o problemă. În România, Vrancea este extrem de periculoasă la un cutremur peste 7 grade, la 4 şi ceva avem zilnic cutremure", a subliniat Mărmureanu.

Presa a relatat că în ultimele trei zile au avut loc aproximativ 20 de cutremure.

Conform site-ului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, de luni şi până joi s-au produs în România nouă cutremure, de până în 3 grade pe scara Richter.

Astfel, luni, 22 noiembrie, s-a produs un cutremur de 2,8 grade în Vrancea, la o adâncime de 101 kilometri, marţi, 23 noiembrie, au fost patru cutremure - de 2,4 grade (la o adâncime de 25 de kilometri), 2 grade (26 de kilometri), 2,8 grade (24 de kilometri), toate în Vrancea şi de 2,5 grade, în Moldova. Miercuri, 24 noiembrie, au fost înregistrate trei cutremure - de 2 şi 2,1 grade (la adâncimi de până în 30 de kilometri), ambele în Vrancea şi de 2,1 grade (la o adâncime de 16 kilometri), în Câmpia Română.

Ultimul cutremur de peste 4 grade pe scara Richter s-a produs în 30 septembrie, în zona Vrancea. Seismul a avut atunci 4,6 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 120 de kilometri, fiind resimţit în Bucureşti.

În 8 iunie, în zona Vrancea s-a produs un cutremur de 4,8 grade pe scara Richter, tot la o adâncime de 120 de kilometri, seismul fiind resimţit şi atunci în Capitală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mărmureanu: Cutremure sub 7 pot fi în perioada următoare, nici până în 2030 nu va fi unul catastrofal.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mărmureanu: Cutremure sub 7 pot fi în perioada următoare, nici până în 2030 nu va fi unul catastrofal5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei