Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 nov 2010 - Anul XV, nr. 276 (4567)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cauza accidentului aviatic de la Sânpetru: eroare de pilotaj coroborată cu o defecţiune tehnică

Accidentul aviatic din 2007, din apropierea localităţii braşovene Sânpetru, în urma căruia pilotul şi însoţitorul acestuia şi-au pierdut viaţa, a avut loc din cauza unei erori de pilotaj coroborată cu o posibilă defecţiune tehnică, ancheta relevând de asemenea că pilotul consumase alcool.

Procurorii din cadrul Parchetului Curţii de Apel Braşov au finalizat cercetările în cazul accidentului aviatic din august 2007, din apropierea localităţii Sânpetru, judeţul Braşov, cauza incidentului fiind o eroare de pilotaj coroborată cu o posibilă defecţiune tehnică.

În urma accidentului au murit pilotul Ion Vancea de 54 de ani, preşedintele Aeroclubului "Iosif Şilimon" din Sânpetru şi Sebastian Petri de 33 de ani, elev al şcolii Aeroclubului.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Braşov, Luminiţa Nastasiu, a declarat, ieri, că cercetările în acest dosar au fost finalizate şi s-a dispus "neînceperea urmăririi penale" în cazul lui Ioan Vancea întrucât acesta a murit în urma accidentului.

"În urma cercetărilor, cauza accidentului a fost o eroare de pilotaj la care s-au adăugat şi cauze tehnice, probabilitatea unei cantităţi reduse de combustibil în rezervoare, viraj cu înclinare mare la joasă altitudine", a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului.

În plus, medicii legişti au constatat că pilotul Ion Vancea consumase alcool cu puţin timp înainte de a se urca la manşă şi că avea o concentraţie de 0,45 de grame la mie alcool în sângele recoltat.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel a precizat însă că alcoolul nu ar fi una dintre posibilele cauze ale erorii de pilotaj.

"Nu rezultă indicii că acest aspect ar fi dus la producerea accidentului. Cantitatea de alcool depistată nu ar fi putut influenţa capacitatea pilotului", a mai spus Nastasiu.

Avionul de mici dimensiuni s-a prăbuşit, în 31 august, în apropierea localităţii braşovene Sânpetru, pilotul şi însoţitorul acestuia pierzându-şi viaţa în urma impactului.

Ion Vancea şi elevul său au plecat într-un tur de pistă, un tur de plimbare, nefiind vorba de o oră de antrenament.

Vancea mai avea câteva zile până la pensionare, conform declaraţiilor colegilor săi. Pilotul avea o experienţă de 33 de ani, iar în întreaga sa carieră nu avusese niciun incident aviatic. Era originar din Oradea şi a absolvit la Buzău, Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie "Aurel Vlaicu" - Boboc. De 16 ani era preşedintele aeroclubului din Sânpetru. Avea doi băieţi, unul de 21 şi altul de 24 de ani, ambii piloţi.

Sebastian Petri, în vârstă de 33 de ani, elev al şcolii Aeroclubului "Iosif Şilimon" din Sânpetru, urma să-şi ia brevetul de pilot. Era singur la părinţi şi nu era căsătorit, fiind absolvent al facultăţii de automobile din Braşov.

Avionul prăbuşit era un Sport Star de agrement IR-5060 şi a fost fabricat în Cehia în 2005. Aparatul cântărea 560 de kilograme şi a costat 80.000 de euro. Aparatul avea doar două locuri şi putea zbura până la 150-200 de metri altitudine.

Avionul aparţinea firmei Aerosal SRL, a lui Silviu Prigoană, şi era folosit de clubul braşovean în baza unei înţelegeri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cauza accidentului aviatic de la Sânpetru: eroare de pilotaj coroborată cu o defecţiune tehnică.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cauza accidentului aviatic de la Sânpetru: eroare de pilotaj coroborată cu o defecţiune tehnică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei