Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 nov 2010 - Anul XV, nr. 274 (4565)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Vaslui

Protecţia Consumatorilor cere suspendarea activităţii sucursalei Volksbank

Vasluienii nemulțumiți de băncile care încasează ilegal comisionul de risc au câștigat prima bătălie: își primesc banii înapoi. Numai Volksbank nu a restituit banii încasați ilegal, motiv pentru care, săptămâna trecută, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Vaslui a cerut suspendarea activității băncii. Nicio bancă nu a renunțat însă la luptă. Toate au atacat în instanță sancțiunile. În plus, au ticluit un alt act adițional, cu o serie de clauze abuzive prin care îi informează pe clienți că trebuie să înapoieze banii restituiți dacă băncile vor câștiga în instanță procesele cu CJPC Vaslui. Clienții pot să-și apere drepturile recent câștigate doar dacă nu semnează noul document.
Băncile vasluiene luptă cu îndârjire pentru profitul pe care îl obțin din încasarea comisionului de risc, declarat ilegal prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 50/2010. Sub presiunea amenzilor uriașe aplicate sistematic (peste 1,3 milioane de lei de la intrarea în vigoare a ordonanței) de către reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Vaslui, băncile au avut de ales între a restitui clienților banii încasați ilegal și a primi în continuare amenzi. Volksbank a ales cea de-a doua variantă și a înregistrat și cele mai multe reclamații, motiv pentru care, săptămânal, este amendată de CJPC Vaslui. Totodată, Volksbank Vaslui a încasat cele mai multe și cele mai mari amenzi. Cea mai usturătoare sancțiune aplicată acestei bănci este de 120.000 de lei. Din cauză că refuză să înceteze a mai percepe comisioanul de risc, CJPC Vaslui a propus, săptămâna trecută, suspendarea activității Volksbank până la intrarea în legalitate.
Celelalte bănci amendate au început deja să restituie banii clienților care au depus reclamații la CJPC Vaslui, respectiv comisionul încasat ilegal din 21 iulie 2010 (data intrării în vigoare a OUG 50/2010) și până în prezent. Dar nu au renunțat la luptă. Reprezentanții instituțiilor vasluiene de creditare au contestat sancțiunile în instanță. În plus, au ticluit un alt act adițional, special conceput pentru clienții cărora le restituie banii.
Prin acest document, oamenii sunt anunțați că li s-a restituit comisionul de risc așa cum prevede OUG 50/2010, dar în cazul în care instanța de judecată va da câștig de cauză băncilor, clientul este obligat să înapoieze banii restituiți: “...Părțile agreează faptul că, în momentul obținerii de către bancă a unei hotărâri judecătorești executorii favorabile într-un asemenea litigiu, prezentul act adițional va fi desființat de drept, părțile vor fi repuse în situația anterioară semnării acestuia și împrumutatul va datora băncii toate sumele pe care ar fi trebuit să le plătească în cazul în care banca nu ar fi fost obligată (de CJPC Vaslui - n.r.) să încheie prezentul act adițional, această sumă fiind datorată băncii integral începând cu ziua pronunțării hotărârii judecătorești”.
Dan Liviu Cain, directorul CJPC Vaslui, consideră că noul act adițional conține o serie de clauze abuzive: “Noul act adițional conține mai multe clauze abuzive care încală Legea 193/2000. Sunt foarte mulți consumatori care au reclamat noul act adițional. Precizez că semnarea noului document nu este obligatorie”.
Altfel spus vasluienii pot să-și apere drepturile recent câștigate dacă nu semnează noul document.

 

Cristian Dima

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protecţia Consumatorilor cere suspendarea activităţii sucursalei Volksbank.
 Vizualizări articol: 742 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protecţia Consumatorilor cere suspendarea activităţii sucursalei Volksbank0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei