Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 nov 2010 - Anul XV, nr. 270 (4561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, supusă unui nou test în procesul de aderare la Schengen - reevaluarea aeroporturilor

România va fi supusă, în următoarele două zile, unui nou test în procesul de aderare la Spaţiul Schengen, respectiv la o a şaptea vizită a experţilor Comisiei de evaluare, reprezentând o reevaluare pe frontierele aeriene, în contextul în care voci europene sunt sceptice privind aderarea în martie.

Vizita experţilor Schengen din perioada 15-17 noiembrie este singura reevaluare pe care aceştia au cerut-o în ceea ce priveşte procesul de aderare la Spaţiul Schengen. Experţii vor evalua stadiul modernizării aeroporturilor "Traian Vuia" din Timişoara şi "Henri Coandă" din Bucureşti-Otopeni.

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), cele două aeroporturi sunt pregătite pentru evaluare şi au fost aduse la standardele corespunzătoare.

"Singurul raport care recomandă reevaluarea ţării noastre este cel în domeniul frontierelor aeriene, vizită care are loc în perioada 15-17 noiembrie 2010. Pentru această vizită s-au construit de la zero două terminale pentru viitoarele zboruri non-Schengen, la Aeroporturile «Henri Coandă» din Bucureşti şi «Traian Vuia» din Timişoara. În prezent, toate criteriile Schengen în ceea ce priveşte împărţirea fluxurilor şi funcţionalităţile de frontieră - spaţii Poliţie de Frontieră, facilităţi de control, instalaţii şi echipamente - sunt îndeplinite la cele mai înalte standarde de funcţionare. Din punctul nostru de vedere, situaţia, în teren, este una foarte bună, iar felul în care au fost reabilitate locaţiile respective ne întăreşte convingerea că vizita de reevaluare va avea un rezultat pozitiv", a declarat, luni, şeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Pe lângă vizita la cele două aeroporturi, evaluatorii Schengen vor să viziteze şi cele două puncte de trecere a frontierei de la Moraviţa, judeţul Timişoara, respectiv cel rutier şi cel feroviar. Potrivit MAI, experţii vor să vadă cum au fost modernizate cele două obiective, însă aceasta nu reprezintă o "evaluare", ci doar o constatare.

În prezent, fluxul de ieşire de la Moraviţa, utilizat pentru ambele sensuri - ieşire şi intrare, a fost finalizat conform recomandărilor Schengen privind aspectele legate de infrastructură, pentru traficul rutier, în 30 septembrie 2010, iar pentru cel feroviar va fi gata în 30 noiembrie 2010.

Lucrările de refacere au constat în operaţionalizarea Sistemului de Recunoaştere a Plăcuţelor de Înmatriculare (ANPR), Sistemului de supraveghere CCTV, securizarea sediului Poliţiei de Frontieră (camera din linia a doua, camera de interogare, de detenţie), semnalizarea (panouri electronice cu comanda din cabinele de control), banda de verificare amănunţită, semnalizare adecvată pentru benzile de trafic, aparate de iluminat puternice pentru o bună vizibilitate, departajarea adecvată.

Motivul pentru care experţii Schengen vizitează România este că orice stat care îşi propune să adere la spaţiul Schengen trebuie să treacă printr-un proces de verificare. În acest context, trebuie să facă dovada faptului că a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a fi stat membru Schengen. Procesul de evaluare Schengen este responsabilitatea Grupului de lucru Evaluare Schengen.

Prima parte a procesului de evaluare constă în completarea unui chestionar extins, de 250 de întrebări, care este remis statului respectiv. Acest chestionar conţine întrebări detaliate despre toate aspectele relevante pentru implementarea şi aplicarea prevederilor Schengen. Răspunsurile la acest chestionar sunt discutate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen.

În momentul în care au fost obţinute suficiente informaţii sunt demarate vizitele de evaluare, pentru verificarea în teren a pregătirilor. Echipele de experţi întocmesc rapoarte de evaluare, care sunt discutate şi aprobate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen. Raportul final al Grupului de Evaluare Schengen este prezentat Consiliului UE, care adoptă decizia prin care autorizează ridicarea controlului la frontierele interne.

"Toate rapoartele de evaluare Schengen aferente misiunilor desfăşurate până în prezent au fost aprobate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles, principala concluzie a acestora fiind că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen şi este în mare parte pregătită să adere la Spaţiul Schengen", subliniază MAI într-o informare remisă agenţiei MEDIAFAX.

Aceste misiuni de evaluare au început în martie 2009, în domeniul cooperare poliţienească. Pe durata acestei misiuni au fost prezentate evaluatorilor Schengen principalele instituţii cu competenţe în domeniu, fiind vizitate Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, Secţia 1 Poliţie Bucureşti, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor, Punctul de Contact Oradea, Poliţia municipiului Oradea şi Institutul de Criminalistică Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, supusă unui nou test în procesul de aderare la Schengen - reevaluarea aeroporturilor.
 Vizualizări articol: 676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România, supusă unui nou test în procesul de aderare la Schengen - reevaluarea aeroporturilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei