Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 nov 2010 - Anul XV, nr. 258 (4549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit în apropiere de Câmpia Turzii

Un avion de tip MiG 21 Lancer s-a prăbuşit, ieri, în apropiere de Câmpia Turzii, cei doi militari aflaţi la bord pierzându-şi viaţa.

Prefectul de Cluj, Florin Stamatian, a declarat că, din primele informaţii, pilotul şi copilotul se îndreptau spre baza militară de la Câmpia Turzii. El a precizat că, potrivit informaţiilor pe care le are până în acest moment, cei doi nu au reuşit să se catapulteze înainte de prăbuşire.

Prefectul a mai spus că vremea era frumoasă şi că zona în care s-a produs incidentul este una uşor accesibilă. El a adăugat că, de aceea, este greu de presupus că vremea ar fi cauza accidentului.

Stamatian a precizat că aeronava s-a prăbuşit cu aproximativ un kilometru înainte de a ateriza, în timp ce revenea dintr-o misiune de antrenament.

El a precizat că zona în care s-a produs incidentul sunt doar două case izolate, iar la sol nu sunt victime.

La rândul său, primarul localităţii Călăraşi, din judeţul Cluj, Vasile Racolţa, unde s-a prăbuşit avionul, a declarat că nu sunt victime la sol şi nici vreo locuinţă nu a fost afectată, fiind distruse doar culturi agricole.

El a precizat că vremea este frumoasă, iar cerul este senin.

Primarul comunei Călăraşi, Ioan Vasile Racolţa, a declarat că avionul a căzut pe un câmp de porumb situat la un kilometru de sat şi că martorii au văzut o flacără şi un fum puternic la faţa locului.

El a spus că zona a fost închisă de către armată şi că acolo au ajuns echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Serviciului de Voluntari al comunei.

"Oamenii din sat au auzit o bubuitură puternică care i-a speriat şi au văzut flăcări şi un fum negru pe câmpul de porumb situat la circa un kilometru de sat. Acolo a căzut avionul. Din fericire, nu a fost o zonă de case şi nu au fost produse alte pagube pentru comună", a spus el.

Ieri, procurorul Marius Iacob a declarat că în ultimii 20 de ani în România s-au înregistrat 27 de accidente aviatice, în care au fost implicate aeronave ale Forţelor Aeriene Române.

În cele 27 de accidente, au fost implicate 28 de aeronave, într-unul din evenimente fiind implicate două MIG-uri, care s-au ciocnit în zbor, în anul 1993.

În urma catastrofelor, 61 de militari au pierit, doar doi supravieţuind, respectiv în accidentul de la Tuzla.

Potrivit procurorului şef, în cele mai multe catastrofe au fost implicate MIG-uri, 17 astfel de aparate prăbuşindu-se.

Totodată, anchetatorul a precizat că în majoritatea cazurilor a fost vorba despre defecţiuni de natură tehnică.

 

Piloţi cu experienţă

Cei doi piloţi ai aparatului MiG 21-Lancer prăbuşit, ieri, în judeţul Cluj aveau o experienţă de circa 1.000 de ore de zbor, informează MApN precizând că, până la elucidarea cauzelor evenimentului, zborurile de instrucţie cu MiG 21-LanceR au fost sistate.

Potrivit unui comunicat al MApN, în urma prăbuşirii, ieri, a aparatului MiG 21-LanceR şi-au pierdut viaţa căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă şi căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram.

Căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.300 ore de zbor, din care 940 pe MiG-21. Era căsătorit şi avea un copil.

Căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21. Era căsătorit şi avea un copil.

Ambii piloţi au absolvit mai multe cursuri de specialitate în ţară şi în străinătate şi au participat la numeroase exerciţii internaţionale, precizează MApN.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, prin ordin al ministrului Gabriel Oprea, marţi, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, se vor desfăşura ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi respect pentru cei doi militari.

Totodată, MApN precizează că, din ordinul ministrului, a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice, comisie condusă de generalul de flotilă aeriană Ştefan Dănilă.

Potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit în apropiere de Câmpia Turzii.
 Vizualizări articol: 683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit în apropiere de Câmpia Turzii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei