Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 oct 2010 - Anul XV, nr. 254 (4545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sindicaliştii au protestat şi vor să declanşeze greva generală ca să demită Guvernul

Mitingul din Piaţa Victoriei a început la ora 10.00 cu intonarea imnului naţional, după ce vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat deschisă în mod oficial acţiunea de protest.

Protestatarii aveau bannere pe care scrie "Du-te Băsescu, după Ceauşescu", "Ne alungi din ţară, javră ordinară", "ERATĂ: Ieşi afară, fiinţă extraordinară", "Istoria românilor a început cu Traian şi se poate termina tot cu Traian", fluieră, huiduie şi strigă "Jos Guvernul" şi "Ieşi afară, javră ordinară".

De asemenea, protestatarii au avut bannere cu caricaturi, nivelul de trai fiind reprezentat de un bărbat căzut la pământ, iar pe un schelet scrie "Casa de Pensii".

Forţele de ordine ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au fost atenţionate, printr-un ordin semnat de ministrul Traian Igaş, că în timpul mitingului şi marşului de miercuri se instituie gradul I în măsurile de ordine şi siguranţă publică, fiind necesară vigilenţă sporită.

 

Protestarii din Piaţa Victoriei, în marş spre Parlament

Cei peste 20.000 de protestari din Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Parlament unde vor aştepta rezultatul votului la moţiunea de cenzură, coloana de manifestanţi fiind însoţită de Victor Ponta care are o şapcă cu însemnele CNSLR-Frăţia, Marian Vanghelie, Rovana Plumb şi Dan Nica.

"Au organizat coloane de jandarmi în Parlament. Sunt nebuni. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciunde în Europa", a spus Ponta.

Primul rând al manifestanţilor, unde erau şi Victor Ponta, Rovana Plumb, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea şi Dan Nica, precum şi alţi lideri de partid,  a afişat o pancartă mare, pe care scrie cu roşu pe fond alb "Criza sunteti voi, România suntem noi".

 

Petcu a făcut apel la toţi salariaţii să oprească lucrul, în semn de solidaritate cu manifestanţii

Liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a făcut apel la toţi salariaţii să oprească lucrul, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Capitală şi i-a atenţionat pe parlamentari să aibă grijă cum votează moţiunea de cenzură, pentru că protestatarii se vor întoarce acasă, dar nu îi vor ierta.

"Sunt milioane de oameni acasă, pe lângă zecile de mii din Piaţa Constituţiei, care aşteaptă de la voi, domnilor parlamentari, un rezultat pozitiv: jos Guvernul", le-a transmis Petcu senatorilor şi deputaţilor, de la tribuna amenajată în Piaţa Constituţiei.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a spus că sindicaliştii sunt uniţi şi nimic nu îi mai determină să dea înapoi.

"Parlamentarii trebuie să se teamă de noi, ei nu mai sunt ai noştri. Să le fie ruşine, să plece, să ne lase. Preşedintele nu ne mai reprezintă, nu mai este al nostru, să plece. Este mitingul sindicatelor, suntem toate confederaţiile, suntem uniţi şi nimic nu ne va mai da înapoi. Nu mai vrem dictatură", le-a spus Apostoiu protestatarilor din Piaţa Constituţiei.

El a invitat-o pe Roberta Anastase să vină în Piaţa Constituţiei şi să numere câţi protestatari sunt.

 

Mai mulţi protestatari s-au îmbrâncit cu jandarmii

Un grup de protestatari s-a îmbrâncit cu jandarmii şi a reuşit să îndepărteze gardul de protecţie din zona scenei amplasate în Piaţa Constituţiei, forţele de ordine retrăgându-se câţiva metri spre trotuarul din faţa Palatului Parlamentului, unde au format un cordon de protecţie.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat că protestatarii au îndepărtat câteva garduri care delimitau zona de protest, însă au fost imediat înconjuraţi de jandarmii din trupele speciale.

Militaru a precizat că protestatarii nu au fost violenţi, ci doar au tras de garduri pentru a le îndepărta. El a mai spus că liderii sindicali le-au cerut manifestanţilor, de la tribună, să renunţe la acest demers, astfel că oamenii s-au liniştit.

În urma incidentului, jandarmii s-au grupat în zonă şi au format un cordon de protecţie, pentru a-i opri pe protestatari să înainteze spre intrarea în curtea Palatului Parlamentului.

După ce sindicaliştii au îndepărtat gardurile de protecţie, trupele speciale de jandarmi s-au mobilizat şi în spatele porţilor de intrare în curtea Palatului Parlamentului, unde au format un lanţ uman.

În timpul incidentului, sindicaliştii au aruncat spre jandarmi cu sticle şi veste, precum şi cu bucăţi din parapeţii de plastic aflaţi pe stradă, care delimitează sensurile de mers.

Numărul protestatarilor s-a redus

Numărul protestatarilor din Piaţa Constituţiei s-a redus, după ce oamenii au început să plece, iar liderii sindicali fac apel la manifestanţi să rămână, pentru că doar astfel vor putea da jos Guvernul.

 

Liderii sindicali le-au cerut protestatarilor să aştepte votul moţiunii

Liderul CNSLR- Frăţia, Marius Petcu, a făcut, la rândul lui, un apel, către protestatari să nu plece pentru că, dacă o vor face, "va fi mai dificil să fie dat jos Guvernul".

Oamenii prezenţi în Piaţa Constituţiei au cântat "Hora Unirii", imnul naţional şi "Treceţi batalioane române Carpaţii".

"L-au împuşcat pe Ceauşescu ca să trăiască ei bine. Noi îi vom da jos în mod democratic, îi vom forţa să plece. Azi e momentul decisiv: ori ei, ori noi", a zis preşedintele Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Constractual (SNPPC), Marian Gruia.

 

24 de protestatari au primit ajutor medical, opt au fost transportaţi la spitale

Echipajele SMURD au acordat asistenţă medicală, miercuri, până la ora 15.30, unui număr de 24 protestatari, opt dintre aceştia fiind transportaţi la diverse spitale din Capitală.

Unele din persoanele duse la spital au leşinat, iar o alta a reclamat o criză de colică biliară.

Un alt protestatar a avut un episod epileptic, iar unul a suferit o entorsă după ce a alunecat pe iarbă în Parcul Izvor.

Un număr de 26 de echipaje SMURD au fost mobilizate pentru protestul de miercuri.

Ulterior, acestea au fost înlocuite cu 26 de echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABIF), a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, Alis Grasu. Personalul celor 26 de Ambulanţe a fost adus de acasă, din turele libere.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, Alis Grasu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că oraşul a fost împărţit în două, grupându-se zonele de nord cu cele de vest şi, respectiv cele de sud cu cele de est, astfel încât ambulanţele care înlocuiesc maşinile SMURD să nu întârzie la solicitări din cauza blocajelor din centrul oraşului.

 

Noi îmbrânceli cu jandarmii

Protestatarii din Piaţa Constituţiei au forţat din nou cordonul de ordine, au aruncat cu sticle, brichete şi umbrele şi s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, unii dintre manifestanţi fiind ridicaţi de jandarmi. Incidentul a fost declanşat în momentul în care protestatarii l-au văzut pe Emil Boc la tribuna Parlamentului, pe monitoarele amplasate în Piaţa Constituţiei.

Un tânăr îmbrăcat într-un trening alb a fost scos din mulţime de patru persoane, printre care un jandarm în uniformă, după ce a căzut la pământ. El a fost scos din zona de protest cu o ambulanţă SMURD, însă a refuzat să fie dus la spital.

Un alt bărbat a fost şi el scos din zonă cu o ambulanţă, însă a primit îngrijiri la faţa locului, refuzând să meargă la spital.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei capitalei, Marius Militaru a spus că celor două persoane luate de ambulanţă li s-a făcut rău, însă acestea nu au fost victime ale unor agresiuni.

Sindicaliştii strigă "Boc, lasă-ne, lasă-ne, mincinosule", "Nu ne mai promite, aţi furat destul", "Lăsaţi-ne acum, adio PDL".

Jandarmii au ridicat 11 persoane care au instigat protestatarii să forţeze cordonul de ordine din Piaţa Constituţiei, aceştia fiind duşi la secţiile de poliţie din zonă, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei capitalei, Marius Militaru.

Sindicaliştii au încheiat protestul din Capitală şi intenţionează să declanşeze greva generală în toate sectoarele de activitate pentru a determina, în felul acesta, demiterea Guvernului.

Protest la Parlament în ziua moţiunii de cenzură

Protestul s-a încheiat brusc după ce liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunţat, la microfon, "vestea tristă că moţiunea nu a trecut".

El a făcut apel însă la toţi angajaţii să întrerupă voluntar lucrul în fiecare zi de luni, până la întocmirea formalităţilor pentru greva generală, "care va duce la demiterea Guvernului".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii au protestat şi vor să declanşeze greva generală ca să demită Guvernul.
 Vizualizări articol: 673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Sindicaliştii au protestat şi vor să declanşeze greva generală ca să demită Guvernul2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Despre miting trimis de
(28 oct 2010, 13:01:33
Mobilizarea a 30.000, dupa altii 50.000, de oameni pentru un miting desfasurat pe o vreme cainoasa, inseamna totusi ceva, dar gresellile tactice raman aceleasi. Cum ar fi insemnat ca imagine daca aceasta actiune ar fi fost anuntata cu o convocare de 25.000 de oameni si s-ar fi vazut participarea care a fost, de 30.000- 50.000 de oameni? Ar fi insemnat o reusita certa a organizatorilor, o dovada ca lumea sprijina orice actiune sindicala, etc., etc. Asa, insa, actiunea, anuntata cu prezenta probabila a 80.000-100.000 de oameni, poate fi trecuta, din punct de vedere al imaginii pentru intreaga tara, ca o actiune formal organizata si putin reusita, desi eforturile au fost mari. Este o greseala tactica ce persista la liderii marilor centrale sindicale, greseala ce le afecteaza credibilitatea. De mirare e faptul ca nimeni nu le spune!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei