Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 oct 2010 - Anul XV, nr. 253 (4544)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, percepută mai coruptă în 2010 decât anul trecut, după opt ani de creştere constantă

România este percepută ca fiind mai coruptă în 2010 decât în anul anterior, fiind pentru prima dată din 2002 când se întrerupe trendul constant crescător, însă statul român nu mai este pe ultimul loc între ţările din UE, Grecia şi Bulgaria coborând în clasament sub scorul obţinut de ţara noastră.

"Pentru prima oară din 2002 şi până acum, conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei lansat de Transparency International, România se plasează pe un trend negativ în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia la nivelul sectorului public şi a reformelor de combatere a ei", a afirmat, ieri, în conferinţa de presă în care au fost anunţate rezultatele studiului din 2010, liderul Transparency International România (TI-Ro), Victor Alistar.

Conform datelor studiului, România înregistrează un scor de 3,7 pe o scară de la 1 la 10, unde 1 este gradul maxim de corupţie iar 10 este "nota maximă la anticorupţie", aşa cum a explicat Alistar.

Faţă de anul trecut, când a înregistrat un scor de 3,8 în clasamentul Transparency International, România are anul acesta un scor mai mic, ceea ce reprezintă o primă sincopă în trendul ascendent pe care statul român s-a înscris în 2002.

Anul trecut, cu scorul de 3,8, România se clasa în acest top pe ultimul loc în rândul stelelor europene, la egalitate însă cu Grecia şi Bulgaria. Anul acesta, România ocupă locul 25 din cele 27 de state europene, după ce Bulgaria a scăzut cu două zecimi, până la 3,6 puncte, iar Grecia cu trei unităţi, ajungând la un indice de percepţie a corupţiei de 3,5 puncte.

"După ce anul trecut indicele a dat un semnal sever privind îngheţarea luptei anticorupţie, România obţine 3,7 puncte din 10, arătând nu doar stagnarea efectelor politicilor anticorupţie, ci chiar o creştere a gradului de corupţie percepută. Astfel, România ocupă un deloc flatant loc 25 între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, fiind urmată doar de Bulgaria cu 3,6 puncte şi Grecia cu un scor de 3,5", a declarat Alistar în conferinţa de presă de ieri.

În opinia liderului TI-Ro, semnalul de alarmă "nu a fost nicicând mai serios".

"Se constată în acest ultim an abandonarea reformelor sistemice cu impact şi reducerea gradului de interes a factorilor politici pentru combaterea corupţiei, ceea ce a avut ca rezultat scăderea în clasamentul IPC şi, mai grav, deschiderea unui extrem de periculos trend descendent", a mai spus liderul TI-Ro.

Alistar a explicat trendul de scădere înregistrat de România şi alte state afectate "sever" de criza economică.

"Dintre ţările care au înregistrat în acest an scoruri inferioare celor din anul anterior fac parte şi statele cele mai afectate de criza financiară, agravată de lipsa de transparenţă şi de integritate cu privire la deciziile guvernamentale, cheltuirea fondurilor publice, funcţionarea structurilor administraţiei şi a poliţiilor administrative. Chiar statele nou membre ale UE care şi-au respectat angajamentele de transparenţă şi integritate precum Polonia, spre exemplu, înregistrează o creştere de 0,3 puncte, arătând o legătură directă între creşterea economică şi o îmbunătăţire a climatului public de integritate. Dar, spre deosebire de România, în Polonia eforturile anticorupţie au fost intensificate după aderarea la UE, şi nu abandonate", a arătat acesta.

TI-Ro pune această scădere a indicelui privind România pe seama lipsei de coordonare strategică în privinţa măsurilor legislative şi instituţionale care, la rândul ei, a condus la "vulnerabilizarea excesivă a tuturor pilonilor de integritate" şi la "afectarea credibilităţii reformelor şi a României în general".

"Decredibilizarea României este cu atât mai evidentă cu cât indicele compozit pentru ţara noastră ia în calcul evaluări extrem de realiste şi influente ale unor organizaţii precum Country Risk Service and Country Forecast al Economist Intelligence Unit, Global Risk Service al IHS Global Insight, World Competitiveness Report al Institute for Management Development sau Global Competitiveness Report al World Economic Forum", au mai arătat reprezentanţii TI-Ro, în conferinţa de presă de ieri.

Alistar a susţinut chiar că, având în vedere scăderea înregistrată în punctajul României, există posibilitatea "nefericită" ca anumite companii să ajungă, în cazul menţinerii trendului descrescător, să-şi închidă sau să-şi relocheze afacerile din ţara noastră.

"Anul acesta, Transparency International Romania a lansat analiza-diagnostic Sistemul Naţional de Integritate, unde se vădeşte legătura între gradul de corupţie şi indicatori precum calitatea vieţii, dezvoltare sustenabilă şi funcţionarea statului de drept", a amintit Alistar.

Conform raportului anual al organizaţiei Transparency International, aproape trei sferturi dintre statele lumii sunt grav afectate de corupţie. Afganistan şi Myanmar se numără printre cele mai corupte ţări, cu un punctaj de 1,4, în timp ce Somalia este pe ultimul loc, cu un punctaj de 1,1.

Danemarca, Noua Zeelandă şi Singapore sunt în topul ţărilor considerate cele mai puţin corupte, cu un punctaj de 9,3.

România ocupă locul 69 în clasamentul global realizat de Transparency International pe anul 2010.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, percepută mai coruptă în 2010 decât anul trecut, după opt ani de creştere constantă.
 Vizualizări articol: 438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România, percepută mai coruptă în 2010 decât anul trecut, după opt ani de creştere constantă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei