Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 oct 2010 - Anul XV, nr. 251 (4542)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein: România trebuie să fie un loc unde cetăţenii vor să stea, aşa veţi fi în Visa Waiver

Includerea României în programul Visa Waiver depinde de consolidarea economiei şi de îndeplinirea condiţiei ca ţara noastră să devină "un loc unde cetăţenii vor să stea", a declarat, duminică, la o emisiune a Pro TV, ambasadorul american Mark Gitenstein.

"Aspectul fundamental este acesta – dacă economia dumneavoastră se va consolida, dacă acesta devine locul unde tinerii vor să stea, unde toţi oamenii vor să stea, atunci vor rămâne aici, în România, pentru că România este cel mai bun loc în care ei să îşi realizeze visele, în loc să încerce să se ducă în SUA, sau Spania, sau Italia, sau Marea Britanie sau Franţa sau Germania. Şi de aceea, depinde în primul rând de România să se reformeze, să îşi reformeze economia, astfel încât oamenii să vrea să stea aici în loc să îşi dorească să plece de aici. Străbunicii mei au emigrat de aici. Au emigrat pentru că economia stagna şi pentru că libertăţile lor civile erau ameninţate. Acum, cu siguranţă în ceea ce priveşte libertăţile civile, nu se mai pune problema. Odată ce vă veţi consolida economia, vor fi mai puţini aplicanţi pentru viză, iar rata de refuz va scădea şi veţi intra în Visa Waiver", a spus ambasadorul.

Diplomatul a adăugat că standardele de includere în Visa Waiver sunt clare şi obiective.

"Nu este un standard subiectiv, ci unul foarte obiectiv. Aşa zisa rată de refuz – rata cazurilor în care este refuzată intrarea în SUA după interviuri trebuie să fie sub 4%. Acum este de 20%. Când va scădea sub 4%, veţi intra în programul Visa Waiver. Grecia tocmai a intrat în Visa Waiver, aşa că se poate, nu văd niciun motiv pentru care România nu poate face lucrurile la fel ca Grecia. Nu uitaţi că 75% dintre oamenii care aplică pentru intrarea în SUA primesc viză. Este o şansă destul de mare, trei din patru persoane sunt acceptate", a explicat ambasadorul.

Întrebat cine poate fi considerat responsabil pentru numărul mare de refuzuri, Mark Gitenstein a spus că este vorba în primul rând despre oamenii care aplică, în sensul în care mulţi dintre aplicanţi au mai făcut cerere şi anterior. "Nimic nu s-a schimbat în situaţia lor, dar ei tot se duc şi mai aplică o dată, iar acest lucru determină o creştere a ratei de refuz", a explicat Gitenstein.

El a menţionat că a fost lansată o campanie de instruire a aplicanţilor, cărora li se explică faptul că, dacă nu pot dovedi că vor reveni în România şi că nu vor abuza de viza care li se acordă, atunci cel mai probabil vor fi refuzaţi.

Ambasadorul a respins ideea că ofiţerii consulari ar face exces de zel la interviuri: "Cred că oamenii care iau interviurile sunt profesionişti şi sunt obiectivi în aplicarea standardelor. Iar decizia nu ţine doar de ei. Toate deciziile lor sunt revizuite de superiori şi în cadrul unor inspecţii care au loc ulterior. Aşa că suntem încrezători în obiectivitatea procesului".

Gitenstein a refuzat să menţioneze o dată la care SUA vor elimina vizele pentru români. El a adăugat că i-ar plăcea ca acest lucru să se întâmple în următorii doi ani, cât el va mai fi încă ambasador, dar s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte această posibilitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein: România trebuie să fie un loc unde cetăţenii vor să stea, aşa veţi fi în Visa Waiver.
 Vizualizări articol: 423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein: România trebuie să fie un loc unde cetăţenii vor să stea, aşa veţi fi în Visa Waiver0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei