Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 oct 2010 - Anul XV, nr. 250 (4541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, sărbătorit şase zile în Capitală

Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, sărbătorit anual în 27 octombrie, ale cărui moaşte se păstrează în Catedrala patriarhală, va fi serbat în acest an şase zile, începând de sâmbătă, când va avea loc procesiunea "Calea Sfinţilor".

Manifestările religioase vor avea loc în perioada 23-29 octombrie, fiind organizate de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Patriarhiei Române.

O delegaţie din Grecia, care va aduce o părticică din lemnul Sfintei Cruci va sosi, vineri, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Capitală, iar apoi se va îndrepta spre Catedrala Patriarhală unde va fi întâmpinată de PF Daniel.

Sâmbătă la 10.30, după oficierea Sfintei Liturghii de la Catedrala patriarhală, pe bulevardul Regina Maria din Capitală va avea loc procesiunea "Calea Sfinţilor" cu moaştele Cuviosului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

De la aceeaşi oră, de la catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti, pe Calea Şerban Vodă, se va desfăşura procesiunea cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos, păstrat la Mitropolia de Drama (Grecia). Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza colinei Patriarhiei.

În continuare, racla cu lemnul Sfintei Cruci şi raclele cu moaştele sfinţilor vor fi aduse în procesiune până la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de către Patriarhul Daniel şi aşezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei, unde credincioşii şi clericii se vor putea ruga la ele până în 29 octombrie. Este pentru prima dată în istoria pelerinajului cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou când pelerinii se pot închina Sfintei Cruci.

Lemnul Sfintei Cruci va fi escortat de la aeroport şi păzit în permanenţă de lucrătorii Poliţiei Capitalei, a spus, vineri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Christian Ciocan.

Duminică şi luni, de la orele 9.30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat lângă Catedrala patriarhală, orientat spre baldachinul unde se va afla Sfânta Cruce şi moaştele sfinţilor ocrotitori ai Catedralei patriarhale.

De asemenea, marţi, în ziua în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, de la 9.30, Înaltpreasfinţitul Părinte Pavel, Mitropolit de Drama (Grecia), înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie pe podiumul de lângă Catedrală.

În aceeaşi zi, la ora 16.30, va avea loc ceremonia de întâmpinare a Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, Bartomoleu, în salonul oficial al Aeroportului Henri Coandă Bucureşti – Otopeni. Acesta se va afla pentru prima oară în România, invitat de Patriarhul Daniel..

O oră mai târziu, în Catedrala patriarhală va avea loc primirea oficială a Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului.

Miercuri, în ziua în care este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, de la 9.30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, înconjuraţi de un sobor de ierarhi ortodocşi români şi greci, preoţi şi diaconi.

De la ora 18.00, în Aula Magna Teoctist - Patriarhul din Palatul Patriarhiei, se va desfăşura etapa finală a celei de a treia ediţii a concursului coral naţional de muzică eclesială intitulat "Lăudaţi pe Domnul!", organizat de Sectorul Teologic - Educaţional al Patriarhiei Române, în colaborare cu Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Vor concura cele şase coruri ale catedralelor chiriarhale câştigătoare ale etapei desfăşurate la nivelul fiecărei mitropolii din ţară.

În ultima zi de manifestări, joi, de la ora 8.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească şi va fi pomenit Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti

De la 0.30, în Aula Magna Teoctist - Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu tema "2010 - Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti în Patriarhia Română".

Pe tot parcursul serbărilor, aproximativ 200 de jandarmi vor asigura zilnic măsurile de ordine publică, atât în zona manifestărilor religioase, cât şi, alături de pompieri, în cazul producerii unui incendiu sau altă situaţie de urgenţă, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Jandarmeriei Capitalei.

"Pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă credincioşilor care vor veni să se reculeagă la Sfintele Moaşte, precum şi pentru evitarea apariţiei unor situaţii conflictuale de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică, Jandarmeria Capitalei face următoarele recomandări celor care vor participa la evenimentele organizate: să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile forţelor de ordine şi să evite implicarea în conflicte de orice natură; să adopte un comportament civilizat şi respectuos faţă de ceilalţi participanţi; în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială să solicite necondiţionat ajutorul echipajelor de jandarmi; să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.), să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia; să evite traseele sau străzile lăturalnice, pentru evitarea incidentelor nedorite", se mai arată în comunicat.

Programul liturgic va fi modificat în funcţie de prezenţa pelerinilor, iar introducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală va avea loc după închinarea tuturor credincioşilor, precizează Jandarmeria.

Pelerinajul la Sfintele Moaşte se va desfăşura permanent, în paralel cu desfăşurarea slujbelor în perioada 23 octombrie, ora 12.00 până în 29 octombrie, după închinarea tuturor credincioşilor.

Activităţile comerciale cu produse bisericeşti vor avea loc numai în Parcul Unirii, (bucla mică din dreptul Dealului Mitropoliei ), în corturi amplasate pe aleile existente, numai cu autorizaţia primită de la Sectorul Ecumenic şi în conformitate cu avizul Primăriei Capitalei.

Scena va fi amplasată în stânga Catedralei Patriarhale, pe latura cu Palatul Patriarhiei şi cu faţa către baldachinul în care vor fi depuse moaştele sfinţilor. În partea stângă a scenei va fi amenajat un podium, destinat personalităţilor de rang înalt prezente la manifestări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, sărbătorit şase zile în Capitală.
 Vizualizări articol: 480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, sărbătorit şase zile în Capitală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei