Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 oct 2010 - Anul XV, nr. 241 (4532)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PDL propune calculul marjei în funcţie de dobânda şi indicele de la semnarea contractului de credit

Grupul parlamentar PDL a introdus un amendament la ordonanţa privind împrumuturile populaţiei prin care propune calculul marjei fixe pentru creditele cu dobândă variabilă în derulare prin scăderea din dobânda de la data încheierii contractului a indicelui de referinţă de la acel moment.

Amendamentul prevede includerea unei litere noi la articolul 37 al OUG 50/2010 care va avea următorul cuprins: "f) pentru creditele cu dobânda variabilă aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, marja de dobândă va fi stabilită prin scăderea din valoarea dobânzii variabile de la data încheierii contractului a valorii indicelui de referinţă de la data încheierii contractului. În contractele de credit în care este prevăzută o anumită marjă, aceasta va fi înlocuită cu marja calculată conform prezentului paragraf".

Propunerea reprezintă prima soluţie de compromis între modul în care băncile au aplicat prevederile OUG 50/2010 şi pretenţiile clienţilor nemulţumiţi.

Astfel, pentru un contract de credit în euro, acordat în 2007, cu o dobândă de 9%, având formula de calcul rată internă de 7% plus marjă fixă de 2%, clienţii solicită în prezent o dobândă de puţin peste 3%, compusă din indicele Euribor (aproximativ 1%) şi marja de 2%.

La rândul lor băncile, aplică o formulă care le păstrează costul actual, respectiv indicele Euribor de 1% la care se adaugă o marjă fixă de cel puţin 8%.

Prin formula propusă de amendamentul depus de PDL, marja fixă rezultată ar fi în jur de 4,5 – 5%, iar noua dobândă de aproximativ 5,5 - 6%.

OUG 50/2010 a fost aprobată de Guvern în luna iunie, iar băncile au avut termen de aplicare pentru contractele în derulare de 90 de zile, respectiv până pe 20 septembrie. Toate instituţiile de credit au aplicat prevederile ordonanţei prin păstrarea costului anterior, invocând pierderi semnificative dacă aplică marje fixe diminuate, aşa cum doresc clienţii.

Comisia de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor a decis marţi, în unanimitate, să primească până pe 21 octombrie amendamente şi informaţii suplimentare privind ordonanţa de reglementare a condiţiilor de acordare a creditelor pentru populaţie, urmând să-şi dea avizul după această dată.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Viorel Ștefan, a declarat că discuţia finală în Comisie este programată pentru miercuri, 27 octombrie, la ora 10:00, dacă programul plenului Camerei Deputaţilor rămâne nemodificat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PDL propune calculul marjei în funcţie de dobânda şi indicele de la semnarea contractului de credit.
 Vizualizări articol: 372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDL propune calculul marjei în funcţie de dobânda şi indicele de la semnarea contractului de credit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei