Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 oct 2010 - Anul XV, nr. 239 (4530)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ 6.000 de credincioşi au participat la o procesiune pe străzile Iaşiului

Aproximativ 6.000 de credincioşi având lumânări în mâini au participat, ieri seară, la o procesiune pe străzile Iaşiului, racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva şi cele ale Sf. Maxim Mărturisitorul fiind scoasă din curtea Mitropoliei şi purtată de preoţi pe o distanţă de câţiva kilometri.

Procesiunea a început la ora 19.00, când racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost scoasă din curtea Mitropoliei, fiind apoi purtată pe umeri de mai mulţi preoţi, pe traseul Catedrala Mitropolitană - strada Sfântul Andrei - strada Palat.

Pelerinajul, intitulat "Calea Sfinţilor", a continuat pe bulevardul Ştefan cel Mare, cele două moaşte fiind depuse în jurul orei 20.30 pe esplanada Catedralei Mitropolitane.

Participanţii au purtat lumânări aprinse în mâini, la procesiune participând aproximativ o sută de preoţi, între care IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Câteva sute de jandarmi au fost mobilizaţi în centrul oraşului, pentru a preîntâmpina producerea unor eventuale incidente în timpul procesiunii religioase. Pe parcursul acţiunii nu au fost înregistrate incidente.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, Mihai Cojocariu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că până la ora 21.00 trecuseră deja pe la racla cu sfintele moaşte aproximativ 20.000 de credincioşi, vârful de pelerini înregistrându-se duminică la prânz.

"Cozile au fost de câteva sute de metri mai tot timpul, dar după-amiază s-au scurtat. Seara, după pelerinaj, lumea s-a aşezat din nou la coadă", a afirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi.

El a mai spus că, în zilele următoare, numai din localitatea Voluntari, judeţul Ilfov, sunt aşteptaţi să vină la Iaşi peste 1.500 de oameni.

"Oamenii din Voluntari vor veni la Iaşi cu 40 de autobuze. Acestea vor fi parcate la marginea oraşului, de unde oamenii vor străbate pe jos drumul spre Mitropolie. Nu am permis accesul autobuzelor în centru pentru că am fi blocat traficul în întregime", a adăugat Mihai Cojocariu.

Mai multe grupuri de credincioşi au ajuns deja la Iaşi din mai multe colţuri ale ţării, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei făcând apel la enoriaşi pentru cazarea acestora.

Ieri dimineaţă, credincioşii au asistat în interiorul Catedralei la slujba oficiată de IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, după care moaştele au fost scoase într-o procesiune pe bulevardul Ştefan cel Mare, fiind apoi depuse într-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei, alături de moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse din Grecia.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor rămâne timp de şase zile expuse în faţa Catedralei Mitropolitane, la Iaşi fiind aşteptaţi în această perioadă peste 100.000 de credincioşi din întreaga ţară.

Autorităţile estimează că în următoarele zile coada pelerinilor se va întinde pe o distanţă de doi kilometri, mai multe străzi din centrul oraşului fiind deja închise circulaţiei rutiere.

Cel mai important moment al manifestărilor religioase este programat să aibă loc în 14 octombrie, când va fi oficiată Sfânta Liturghie cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată ocrotitoarea întregii Moldove.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 6.000 de credincioşi au participat la o procesiune pe străzile Iaşiului.
 Vizualizări articol: 446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproximativ 6.000 de credincioşi au participat la o procesiune pe străzile Iaşiului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei