Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 oct 2010 - Anul XV, nr. 233 (4524)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI: Aproximativ 2.000 de demisii şi concedii fără plată în educaţie, un record al ultimilor ani

Aproximativ 2.000 de cadre didactice şi-au dat demisia sau au cerut concedii fără plată, din cauza reducerilor salariale şi a condiţiilor în care se desfăşoară actul educaţional în România, această situaţie reprezentând un record al ultimilor ani, a declarat, duminică, secretarul general al FSLI.

Potrivit secretarului general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, la nivel naţional aproximativ 1.000 de cadre didactice au solicitat concedii fără plată, pentru a putea pleca în străinătate "la cules de căpşuni", întrucât cu salariile primite în învăţământul românesc nu îşi mai pot permite un trai decent.

Liviu Pop a precizat că sunt cadre didactice ale căror venituri sunt între 500 şi 600 de lei, de multe ori fiind nevoite să plătească din aceşti bani şi naveta.

El a adăugat că la cei care au cerut concedii fără plată se adaugă şi cadrele didactice care şi-au dat demisia.

"Sunt peste 2.000 de cadre didactice care au cerut concedii fără plată sau şi-au înaintat demisiile, acesta fiind un record în ultimii ani. Aceşti oameni caută altceva mai bun", a spus Liviu Pop.

Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a precizat că în special din grădiniţe pleacă educatori, dar şi bucătari, iar în multe unităţi şcolare există riscul ca Ministerul Educaţiei să pună lacătul pe uşă.

Aproape 10.000 de cadre didactice din toate judeţele ţării sunt aşteptate la mitingul FSLI care va avea la Palatul Victoria, marţi, de Ziua Mondială a Educaţiei, liderii sindicali chemându-i pe părinţi şi pe studenţi să se alăture acţiunii, pentru a salva şcoala românească.

Sindicaliştii cer salarii decente pentru personalul din educaţie, coeficienţi mai mari în grila din noua Lege de salarizare unitară şi majorarea salariului minim la 750 de lei. Aceştia mai solicită adoptarea noii Legi a educaţiei, care este blocată în Senat, după o dezbatere reală cu sindicatele, în Parlament, nu prin asumarea răspunderii Guvernului, aşa cum a anunţat premierul Emil Boc.

De asemenea, sindicaliştii cer oprirea disponibilizărilor din învăţământ, liderii FSLI precizând că în 2010 au dispărut 15.000 de posturi, după ce în 2009 au fost reduse alte 17.000.

Printre revendicări se mai numără respectarea condiţiilor igienico-sanitare în toate şcolile, având în vedere că 10 la sută dintre şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, transport şcolar şi manuale noi pentru toţi elevii, modificarea programelor şcolare, depolitizarea învăţământului şi reducerea vârstei de pensionare de 65 de ani propusă în Legea pensiilor.

Liderul FSLI, Aurel Cornea, a mai spus că preşedintele Traian Băsescu intenţionează să închidă 3.000 de unităţi de învăţământ, dar dacă va aplica această măsură fără să asigure logistica necesară pentru transportul elevilor către noile unităţi de învăţământ, va încălca dreptul legal la educaţie.

Secretarul general al FSLI a mai spus că, începând de duminică, pe site-ul federaţiei a fost postată o petiţie pe care ar trebui să o semneze toţi cei nemulţumiţi de actualul sistem de învăţământ.

Petiţia - care va fi înaintată Ministerului Educaţiei, Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei - militează pentru adoptarea Legii educaţiei astfel încât să asigure reformarea sistemului, acordarea a cel puţin şase la sută din PIB pentru educaţie, revenirea la salariile din decembrie 2009 pentru personalul didactic, corelarea programelor şcolare cu cerinţele de pe piaţa muncii, combaterea abandonului şcolar, stoparea reducerilor de personal şi asigurarea posturilor necesare funcţionării învăţământului în condiţiile legii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI: Aproximativ 2.000 de demisii şi concedii fără plată în educaţie, un record al ultimilor ani.
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI: Aproximativ 2.000 de demisii şi concedii fără plată în educaţie, un record al ultimilor ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei