Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 sep 2010 - Anul XV, nr. 230 (4521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fiscul vrea declaraţii de patrimoniu la averile care cresc cu peste 50 de mii de euro pe an

Fiscul se pregăteşte să le impună românilor ale căror averi cresc cu cel puţin 50 de mii de euro într-un an să depună, începând cu 2011, declaraţii de patrimoniu, a declarat pentru ziarul "Gândul" directorul Direcţiei de Control din ANAF, Marian Morcoaşă.

Potrivit unui articolul publicat pe site-ul ziarului, dacă dividendele declarate de firmele deţinute de cei vizaţi nu se potrivesc cu declaraţia de patrimoniu, atunci averea nedeclarată va fi impozitată cu 16%.

"Tot prin aceste modificări legislative este prevăzută competenţa organelor fiscale de a exercita inspecţia fiscală pentru o anumită perioadă asupra persoanelor fizice la care se constată o creştere de patrimoniu nejustificată prin veniturile declarate la organele fiscale competente", a declarat Marian Morcoaşă.

Publicaţia menţionează că pe lista Fiscului sunt deja circa 200 de patroni cu averi impresionante, ale căror companii au declarat pierderi ani la rând. "Inspectorii fiscali care se vor ocupa de românii bogaţi vor face parte dintr-o structură nouă în ANAF, în subordinea Direcţiei de Mari Contribuabili, şi vor fi şcoliţi, începând cu luna octombrie, de specialişti din UE care vin la Bucureşti special pentru asta", a mai declarat directorul ANAF, citat pe site-ul ziarului "Gândul".

Prin noile propuneri legislative, care au în vedere începerea şi completarea procesului de a include conformarea veniturilor mari ca parte a strategiei de impozitare a ANAF, sunt definite veniturile din alte surse care includ şi creşterea de patrimoniu a oricărei persoane fizice identificată de organele fiscale, creştere de patrimoniu care nu are la bază venituri impozitate (declarate) şi venituri neimpozabile, potrivit legii.

Totodată, este definită creşterea de patrimoniu prin care se înţelege diferenţa dintre valoarea bunurilor mobile şi imobile, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor cu valoare economică, deţinute la sfârşitul anului faţă de cele existente la începutul anului, stabilindu-se modul de impozitare a acesteia. De asemenea, cota de impozitare aplicată creşterii de patrimoniu va fi de 16%.

Tot prin aceste modificări legislative, notează "Gândul", este prevăzută competenţa organelor fiscale de a exercita inspecţia fiscală asupra persoanelor fizice la care se constată o creştere de patrimoniu pe o anumită perioadă, nejustificată prin veniturile declarate la organele fiscale competente.

De asemenea, urmare a efectuării unei inspecţii fiscale a activităţii unei persoane juridice, pot fi supuse inspecţiei şi persoanele fizice care deţin calitatea de acţionar/asociat şi/sau au competenţe decizionale la persoana juridică, notează "Gândul".

Tot astfel, se propune introducerea obligaţiei persoanelor fizice de a depune Declaraţia de patrimoniu în situaţia în care se înregistrează o creştere semnificativă de patrimoniu pe parcursul unui an.

"Gândul" adaugă că părerile oamenilor de afaceri cu privire la această iniţiativă a Fiscului sunt împărţite.

Omul de afaceri Ovidiu Tender, cu activităţi în industria producătoare de echipamente, farmaceutice, imobiliare şi turism, este de părere că ideea nu este dăunătoare, dar că "prima dată trebuie să dovedească faptul că ai furat, nu că ai de dat".

"Sursa veniturilor persoanelor trebuie justificată. Însă vor fi greu de evaluat activele imobiliare pe o piaţă atât de volatilă", a declarat, pentru "Gândul", Ovidiu Tender, acţionar minoritar la compania Aldrinks, firmă care era la începutul anului în topul datornicilor la stat cu o datorie de 11 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro). Aldrinks este controlată de omul de afaceri băcăuan Beca Benoni (peste 65% din acţiuni) şi de Ovidiu Tender, prin intermediul companiei Carom. Firma are ca obiect de activitate distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice, notează "Gândul".

Pe de altă parte, Ioan Micula, care deţine, la Oradea, alături de fratele său, Viorel Micula, companii cum ar fi European Drinks, European Food, Transilvania General Import-Export şi Scandic Distilleries, a declarat, pentru "Gândul", că "toată lumea ar trebui să plătească taxe indiferent de venit". "Dacă Fiscul consideră că trebuie să îi controleze, atunci să îi controleze. Ar trebui controlat orice cetăţean, nu numai patronii de firme. Sunt mulţi în România care conduc maşini de lux, dar ei nu fac nimic, nu au niciun venit declarat, nicio activitate", a declarat Micula.

Omul de afaceri Cristian Burci, care deţine compania "Astra Vagoane Arad", a declarat pentru "Gândul" că este de acord cu iniţiativa Fiscului pentru că "o declaraţie trebuie depusă". "Nu cred că există evaziune atât de mare. Iniţiativa ar putea fi o chestie de bună ordine", a declarat omul de afaceri.

De asemenea, omul de afaceri Nelu Iordache, cel care deţine compania "Blue Air", a declarat pentru "Gândul" că este de acord cu iniţiativa Fiscului. "Nu îngrădeşte cu nimic dreptul la intimitate. E o transparenţă", a declarat acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fiscul vrea declaraţii de patrimoniu la averile care cresc cu peste 50 de mii de euro pe an.
 Vizualizări articol: 616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fiscul vrea declaraţii de patrimoniu la averile care cresc cu peste 50 de mii de euro pe an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei